Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Norske iPhone-eiere får norsk Siri i høst. (Ill.: ITavisen)

Nå har Apples «Siri» endelig blitt norsk

Oppdatert. Lanseres til høsten – dette synes de om tjenesten.

Vi kan avsløre at iOS 9 beta 1 har norsk Siri.

iOS 9 med norsk Siri
Etter flere år med ventetid er snart tjenesten på norsk. iOS 9 lanseres i løpet av høsten.

Den første beta-versjonen inneholder allerede Siri-støtten – det er denne versjonen vi har fått bilder av.

Les også: Dette presenterte Apple i kveld.

Oppdatert, 9. juni 00:02:

Vi har snakket med to personer som har testet den norske utgaven. Meningene er delte (men bergensk har vi fått bekreftet at den skjønner, så da er det lov å håpe at også resten av Norge blir forstått uansett dialekt):

«Litt misforståelser, og lang ventetid», forteller den ene, mens den andre testen er svært fornøyd:

«Det ser ut til å fungere meget bra. Jeg bruker Siri nå. Ingen skrivefeil som du ser. Den kan spille av musikk, både spillelister, og sanger. Den gjør alt som den engelske eller amerikanske gjør. Den forstår meget godt.»

Støtter den alle dialekter?
Dette med dialekter har vi vært litt usikre på om Apple har tatt til seg, men ifølge vår bergenske tester består de prøven:

«Nå har jeg prøvd å åpne fem applikasjoner, jeg har prøvd påminnelse-applikasjonen og Apple Music appen.

Har også testet å lage et notat i notat applikasjonen og søkt på diverse bilder med Googles bildesøk. Alt fungerer stålende».

En oppgradert tjeneste
Det overrasker ikke at Siri blir norsk akkurat høsten 2015. iOS 9 har nemlig en kraftig forbedret Siri som ifølge Apple er mye kjappere, og som kan mer.

Apple har ikke nevnt norsk Siri i sin iOS 9-dokumentasjon eller pressemelding.

Oppdatert, 23:25:

Her er Apples side om norske Siri oppdatert 5. juni.

«Siri fungerer rett ut av esken, uten at du må foreta deg noe. Jo mer du bruker Siri, desto bedre vil funksjonen forstå deg. Den gjør dette ved å lære seg aksenten din og andre kjennetegn ved stemmen din.

Siri bruker talegjenkjenningsalgoritmer til å kategorisere stemmen din i en av dialektene eller aksentene den forstår. Etter hvert som flere bruker Siri og funksjonen blir eksponert for flere språkvariasjoner, vil den generelle gjenkjennelsen av dialekter og aksenter stadig bli bedre, og Siri vil fungere enda bedre.

Siri bruker også informasjon fra dine kontakter, musikkbiblioteket, kalendere og påminnelser til å forstå hva du sier bedre. Det betyr at funksjonen svarer mer presist når du ber den ringe en person, spille musikk eller opprette en avtale eller påminnelse.»

Dette kan du bruke Siri til
Apple skriver at:

«Du kan be Siri om å ringe en person, finne en bedrift og få veiledning dit, tidfeste påminnelser og møter, søke på Internett, identifisere sanger med Shazam og så videre. 

Du kan også spørre Siri «Hva kan du gjøre for meg?» eller trykke på «?» i venstre hjørne av skjermen når du henter fram Siri. Du vil se eksempler på hva Siri kan gjøre, sammen med måter du kan spørre om ting på.»

iOS 9 har flere forbedringer, blant annet norsk taleassistent. Siri ble lansert i 2011. (Ill.: ITavisen)
Stikkord: Apple, siri