Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Mandag går Apples store utvikler-pressekonferanse av stabelen. Vi følger med på alle avsløringene fortløpende. (Ill.: Apple)

Dette skal Apple avsløre i kveld

iOS 9, Apple Music og OS X 10.11.

9to5mac’ Mark Gurmans ord er lov, i hvert fall kildene hans innad i Apple.

Avslører Apples hemmeligheter atter en gang
For snakker han om hva Apple skal vise frem på sine pressekonferanser, har han nær alltid rett, og det ned til detaljene.

Denne gang har han avslørt hva Apple skal vise frem på WWDC førstkommende mandag neste uke.

ITavisen følger presskonferansen fortløpende (du kan også følge med direkte hos Apple om du eier et støttet Apple-produkt fra klokken 19:00 norsk tid), men vi serverer deg selvsagt Gurmans troverdige rykteavsløringer allerede nå.

Les også: Nå vet vi mye mer om Apples feteste iPhone 6s-funksjon.

iOS 9
Det nye OS-et blir ingen stor-oppgradering på samme måte som iOS 7 – du vil ikke se store endringer, men kjerneendringer som gjør opplevelsen litt annerledes er med.

Blant annet har det tidligere blitt ryktet at Apple skal innføre sin nye San Francisco-skrifttype som er å finne i Apple Watch.

Nye ikoner kommer også, og Siri i iOS blir mer lik, visuelt sett, versjonen som finnes på klokka.

Det vil med andre ord være vanskelig for andre enn eksperter å se forskjell på åtte og ni, men forhåpentligvis vil mange merke forskjell.

Det ryktes nemlig at OS-et blir kjappere på eldre enheter enn hva 7 og 8 har vært. Niern handler om ytelse og ikke minst stabilitet.

Apple Maps får kollektivtransportinformasjon, i hvert fall i USA.

Nye OS X
OS X 10.11 matcher iOS 9 på den måten at det er snakk om mindre endringer. Også desktop- og bærbare-OS-et til Apple får den nye skrifttypen.

Foruten mindre visuelle finpuss, blir den kjappere, letter å bruke og mer sikker. Maps og iMessage-forbedringene som kommer i iOS 9 blir også en del av OS X 10.11.

Vanskeligere for hackerne
Rootless har to mål: Gjør det vanskelig for farlig kode å lure seg inn i systemet via utvidelsessystemet i iOS som blant annet gjør det enkelt å informasjon mellom systemet og tredjeparts-apper.

Og: Stoppe jailbreak.

Rootless vil visstnok gjøre det mye vanskeligere for jailbreak-samfunnet å åpne opp iOS fordi ikke engang administrator-brukeren i iOS 9 har tilgang til viktige systemfiler.

iCloud Drive og en ny funksjon
Synkronisering mellom Notes, Reminders og Calendar blir bedre fordi de skal flyttes til å kjøre iCloud-backend, og ikke IMAP-backend.

Ytelsen blir bedre, det blir mer elegant å flytte innhold mellom enheter samtidig som krypteringen styrkes.

Trusted WiFi er en helt ny funksjon som muligens lanseres senere i år. Det er også en fare for at denne funksjonen ikke kommer i noen iOS-versjon i år, men lanseres neste år istedet.

Uansett: Funksjonen lar iOS-enheter koble seg til autoriserte trådløse rutere automatisk uten flere sikkerhetslag. Rutere mobilen ikke er like sikre på kobler seg til, men bruker istedet et tungt kryptert sikkerhetslag for å beskytte innholdet på enheten fra hackere.

Multitasking
Vi har lenge drømt om et mer avansert multitasking-system, spesielt til iPad, og nå kommer det visstnok i niern i form av split-screen-støtte.

Du kan ha nettleseren opp på 50 (eller 33 prosent/66prosent, og 25 prosent/75 prosent) prosent av skjermen, mens epost-appen bruker resten. Apple jobber også med muligheten til å ha to like apper vise forskjellig innhold side ved side, for eksempel to forskjellige Safari-faner.

Flerbrukerstøtte har ikke Apple rukket å implementere i iOS 9, men de jobber fortsatt med en slik funksjon.

Også utvikler Apple en konkurrent til Google Now kalt Proactive. Dette har vi skrevet om tidligere.

Force Touch
iOS 9 legger grunnlagget for fremtidig maskinvarestøtte for Force Touch i de nye iPhone-modellene som lanseres i høst

Akkurat som OS X får iOS 9 et Force Touch API slik at utviklere kan integrere teknologien i egne apper.

Apple Music
Selskapets nye musikk-app får integrert strømming takket være oppkjøpet av Beats Music. Tjenesten blir trolig dypt integrert fra og med iOS 8.4. 8.4 lanseres sent denne måneden.

Apple har som plan å lansere sin strømme-tjeneste i en lang rekke land. Om Norge blir med fra start vet vi ikke.

iTunes, til OS X og Windows, blir oppdatert til versjon 12.2. Apple TV oppdateres også.

Les også: Slik fungerer Apple Music.

Apple Watch
Det er usikkert om Apple skal vise frem Apple Watch-OS-oppdateringer, men 9to5mac vet at selskapet jobber med en større oppdatering av Apple Watch OS som skal matche iOS 9.

Oppdateringen er visstnok døpt «Bondi» internt.

Vi nevnte i vår Apple Watch-test at vi savner flere klokkeansikter. Dette skal Apple gjøre noe med ved å la tredjepartsutviklere produsere sine egne. Det blir spennende.

Også pulsmåleren skal forbedres og noe som heter Smart Leashing, en Find my Watch-funksjon er underveis. Det er visstnok ikke alt, så forvent flere lekkasjer i løpet av sommeren.

 

Kilde:
9to5mac

Stikkord: applemusic, ios9, osx