Hopp til navigasjon Hopp til innhold
(Ill.: Big Hero 6)

Nå kan en robot se om du har smerter

Er dette fremtidens behandlere?

Forskere ved University of California, San Diego School of Medicine, har utviklet en dataalgoritme som gjør det mulig for datamaskiner å se om en person har fysiske smerter eller ikke. 

Muskelsammentrekninger avslører smertene
Algoritmen sørger for at ansiktsuttrykkene til pasienten blir analysert, og basert på det vi vet om hvordan ansiktet reagerer på smerte, kan maskinen ganske så presist fortelle hvor store smertene faktisk er. 

Når vi har smerter i kroppen lager vi ulike ansiktsuttrykk, og ulike muskler trekker seg sammen og blir satt i spenning. Det er slike faktorer som tas med i beregningen når algoritmen analyserer ansiktet. 

Saken fortsetter nedenfor. 

Har vi smerter, lager vi andre ansiktsuttrykk enn til vanlig. (Ill.: UC San Diego)

Robotleger? 
Tanken er at teknologien skal kunne brukes for å gi bedre behandling i fremtiden, og det åpner også opp for at roboter kan bli enda bedre assistenter. Hva trenger man en sykepleier til dersom en robot kan dosere medisinen basert på hvor mye smerter pasienten har? 

Det finnes nok en rekke grunner til at menneskene fortsatt skal være viktigst, men det er jo interessant å se at teknologien tar nye steg hver eneste dag. 

Forskerne ser for øvrig for seg at teknologien kan tas i bruk innen kort tid, men de påpeker at de fortsatt står overfor et problem; pasienter kan jo lure systemet ved å lage «falske ansiktsuttrykk». 

Hvordan de har tenkt å løse det vites ikke. Hva tror du, har du en løsning på akkurat dét problemet? 

 

Kilde:
Pediatrics via Engadget

Stikkord: forskning, medisin