Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Tim Cook kom med et stikk til Google da han snakket under årets EPIC-middag. (Ill.: charlierose.com)

Apple-sjefen hevder konkurrentene angriper personvernet ditt

Mener Silicon Valley-selskaper utnytter brukerne.

Tim Cook har ved en rekke anledninger ytret at han er i mot massiv innsamling av personlige data. 

– Angrepet fra flere hold
Nå har han nok en gang fremmet sin bekymring for denne innsamlingspraksisen, som han hevder mange Silicon Valley-selskaper bygger tjenestene sine rundt, og tjener penger på. 

Det var under en høytidelig middag arrangert av Electronic Privacy Information Center at Cook (EPIC) kritiserte trenden, og blant annet sa at slik innsamling truet personvernet og i ytterste konsekvens truer amerikanernes måte å leve på. 

Cook var ikke til stede personlig, men var med via videooverføring. 

– Privatlivet vårt blir angrepet fra flere hold, sa Cook. 

Stikk mot Google
– Jeg snakker til dere fra Silicon Valley, hvor noen av de mest prominente og vellykkede selskapene har bygget sine virksomheter ved å få folk til å bli sløve rundt sin egen personlige informasjon. De henter ut det de kan lære om deg og prøver å tjene penger på det. Vi mener det er feil, og Apple ønsker ikke å være et slikt selskap, sa Apple-sjefen, som ikke la skjul på at Google var et av selskapene han siktet til. 

Han pekte blant annet på en nye Photo-appen (lansert i forrige uke), og stilte spørsmålstegn til denne gratistjenesten.  

– Du liker kanskje disse såkalte gratistjenesten, men vi tror ikke det er verdt det at de har e-postadressen eller søkehistorikken din – og nå til og med dine familiebilder lagret, for å bli solgt for Gud vet hvilke reklameformål. Vi tror at kundene en dag vil se det for hva det egentlig er. 

– Lager ingen profil basert på innhold 
Så hva med Apple selv? Selskapet har selv sin iAd-plattform som gjør det mulig for selskaper å tilby reklame ved å kryssjekke e-postadressen og telefonnummeret til brukeren opp mot sin egen database. 

– Men vi lager ikke noen profil basert på innholdet i e-posten din eller surfevanene dine for så å selge dette videre til annonsører. Vi tjener ikke penger på informasjonen du lagrer på din iPhone eller i iCloud. Og vi leser ikke e-posten din eller meldingene dine for å få informasjon om deg som kan brukes i markedet, skrev Tim Cook i et åpent brev på Apples nettsider i fjor. 

Under middagen ble for øvrig Cook hedret med en pris kalt Freedom Award, en pris som blant annet Edward Snowden og senatorene Rand Paul and Patrick Leahy har fått tidligere. I år ble første gang en CEO fikk prisen. 

Stikkord: Apple