Hola selger nettet ditt

Hola Better Internet er en av de aller mest populære VPN-utvidelsene som gjør det mulig å se blokkert videoinnhold. 

Utvidelsen er også populær i Norge, og brukes av mange for å få tilgang til det amerikanske biblioteket på Netflix. 

Les også: Slik kjemper Netflix mot piratene

Annonse

Men selv om tjenesten fremstår som genial og uskyldig, viser det seg nå at det ikke er helt slik i virkeligheten. 

Bruker hverandres båndbredde
Når du ved hjelp av Hola forsøker å få tilgang til geoblokkert innhold på Netflix, vil du i praksis sendes gjennom andre brukeres enheter. På denne måten brukes ikke egne dedikerte servere – det er brukerne som er dette leddet. De fungerer som endepunkter, og selv om det kanskje ikke høres så problematisk, så er det noe å tenke over. 

For når noen er koblet på en tjeneste gjennom nettet ditt, er det du som kan bli holdt ansvarlig. Og har denne personen onde hensikter, er det ikke så mye du kan gjøre for å stoppe denne personen fra å utføre handlingen.

Tjener penger på gratisbrukerne
Ved å bruke Hola tvinges du rett og slett til å stole på at brukerne som kobles gjennom deg oppfører seg skikkelig, og at Hola stopper dem dersom de forsøker å gjøre noen form for ulovlig aktivitet. 

Selv om akkurat dette ikke er helt nytt, er det noe annet som er nytt: 

Det viser seg også at Hola tjener penger på nettet ditt. Via Luminati.io, en kommersiell nettside eid av Hola, selger selskapet tilgang til endepunktene – med andre ord; de kan tjene penger på båndbredden din. 

Akkurat dét var det noen som utnyttet. En person kjøpte opp mye båndbredde fra Luminati, og brukte denne i etterkant for å anonymt angripe nettstedet 8chan. 

«Ekstremt uansvarlig»
Mange frykter nå at lignende tilfeller kan skje i fremtiden.

«Hola oppfører seg ekstremt uansvarlig. Jeg ønsker nå å hjelpe brukere til å forstå at andre bruker internetttilkoblingen uten deres samtykke eller viten», sier Frederick Brennan, administrator på 8chan, ifølge Business Insider

Selv om Hola trolig bare ønsker å tjene penger (samtidig som at de leverer en gratistjeneste), må selskapet tåle kritikk for å bruke tvilsomme metoder. 

Bruker du Hola, og kommer du til å fortsette med det? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet. 

 

Kilde:
Torrentfreak

Annonse
Annonse