Annonse


Derfor brukte jeg ekstra tid på denne Apple Watch-anmeldelsen

Silicon Valley (ITavisen:) Apple har full kontroll på utviklingen av MacBook, iPhone, App Store og iPad – godt etablerte produkter som selger i bøtter og spann og som har gjort selskapet til et av verdens rikeste, uansett marked.

Følg ITavisen i Silicon Valley.

Apple er på jakt etter sin nye iPhone
Men før eller siden kommer salget av disse produktene til å stagnere. iPhone er allerede på vei dit i vesten. Av den grunn er Apple på aggressiv frierferd i Kina der de potensielt kan hanke inn hundrevis av millioner Apple-kunder.

Likevel er selskapet nødt til å finne det neste store. Den nye produktkategorien som en dag kan bli like innbringende som iPhone.

Annonse


Spørsmålet jeg ofte har stilt meg under testukene med Apple Watch er om jeg trenger den – det samme spørsmålet jeg fikk fra alle som så meg med den.

Alle er veldig forsiktige med å mene noe. De er rett og slett ikke helt sikre på om de trenger varsler på håndleddet. Mange har ikke hatt en tradisjonell klokke på seg på mange år, om ikke tiår.

Er dette kun et produkt som er laget for å gi Apple enda mer penger, eller er det sunn kapitalistisk griskhet i kombinasjon med at Jony Ive og Co. virkelig mener at denne klokka gjør hverdagen din bedre?

Dette er utgangspunktet for vår test av Apples første nye produktkategori på fem år med Tim Cook som øverste sjef.

Jeg bestilte 42 mm. Stainless Steel-modellen med svart sportsarmbånd som mange andre amerikanere fra Apples nettbutikk lanseringsnatten. Tidlig i mai fikk jeg produktet. Siden den gang har undertegnede hatt den på seg fra morgen til kveld.

Jeg merket fort at jeg trengte mer tid med denne enn andre testprodukter. Det var i starten vanskelig å definere hvordan den passet inn i livet vårt.

Video produsert av: Roger Pettersen, Espen Gjertzen Øydvin og Thea Nærdal. Voice-over: Daniel Lange.

Design
Apple Watch veier en god del mer enn forventet. Det var det første som slo meg når jeg pakket den opp fra den (alt for store) esken. Men; Den gir en kvalitetsfølelse Android-klokkene jeg har testet ikke er i nærheten av. Ingen overraskelse i grunn.

Apples produkter oser fortsatt kvalitet. Nyeste MacBook, og denne klokka, er to ferske eksempler på det.

At den veier litt på venstre armledd er uvant, jeg er ikke vant til å ha en klokke på armen, men flott det er den.

Flere ganger under testøkten tok jeg den av meg for å myse på detaljene – ikke ulikt det tradisjonelle klokke-fanatikere bruker mye av fritiden sin på. Dette bebuder at Apple har lært mye av dem, og er på rett vei. Andre generasjon kommer til å bli mye slankere. Det kan være grunn nok til å vente et år.

Jeg følte meg pinlig selvbevisst de første gangene jeg går rundt med den, samtidig som jeg ikke helt klarte å ikke titte på den selv.

Jeg foretrekker klokker med et sirkulært ansikt, men Apple designer ikke bare for utseende sitt skyld – de vet jo at et kvadratisk klokke-ansikt gir plass til mye mer informasjon, og at det ikke kuttes tekst. Dette i kombinasjon med den digitale kronen du blar i grensesnitt og innhold med, gjør at fingrene ikke blokkerer det lille panelet (42 mm.-modellen er den soleklart mest populære, og jeg skjønner hvorfor. Den er nemlig mindre enn du kanskje forestiller deg).

Det er ikke slik at jeg ikke liker det jeg ser når jeg ser på den der det skinner i lekkert stål, men det er ikke til å komme utenom at den både er tjukk, og ikke like sikleverdig som et mekanisk armbåndsur mange klasser over Casios G-Shock.

Ansiktet er svart 90 prosent av tiden, men som med iPhone 6 bruker Ive og hans geniale designere lyset rundt deg til å forme klokkens ansikt takket være det buede glasset. Se på klokka fra forskjellige vinkler; Lyset danser opp og ned langs kanten, og krommer seg der safir og stål møtes. Lekkert. Det gir en ny dimensjon til et androgynt design.

Når det kommer til klokkeansikt ønsker jeg et bredere utvalg. Jeg valgte å modifisere «Simple», som Apple har døpt den, til å bli enda enklere – de kler klokka mest.

Det svarte sportsarmbåndet blir veldig fort kjedelig, men den andre lenka jeg ønsker meg koster 449 dollar. Det er mer enn Apple Watch Sport (399 dollar). Jeg får meg ikke til å betale 1000 dollar for en Apple Watch slik den er nå.

Det største problemet med designet er at den er for feit, noe som medfører at langarma gensere stopper i klokka. Spradebasser vil elske at Apple Watch alltid synes, spesielt om de har skaffet en tidlig. Jeg synes det er irriterende.

Designet er penest i klassen og gjør lite av seg. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

Brukergrensesnittet
Grensesnittet har blitt omtalt en god del, og det er ikke så rart. Problemet er at omtalen ofte har vært negativ, og ikke uten gode poeng jeg er enig i.

Det tar tid å skjønne hvordan de som har laget grensesnittet har tenkt, men etter en drøy uke vil det føles naturlig. Alt for lang tid. Mange, undertegnende inkludert, er nok farget av å ha brukt iOS veldig mye, og denne fungerer ikke som en iPhone, men likevel.

Og, dette kan jeg ikke tilgi: Får du to varsler samtidig på Facebook Messenger kan du ikke lese noen av dem, men blir nødt til å dra opp mobilen. Kun antall varsler står oppført. Håpløst.

Apropos varsler hentes de frem ved å dra ned fra toppen, app-widgets (Apple kaller det «Glances», men de minner mest om mini-widgets) dras opp fra bunnen.

Alle varsler slettes ved å trykke litt hardere enn vanlig i varselmenyen (bare dette er grunn til å glede seg til «Force Touch» på iPhone), mens et klikk på den digitale kronen henter frem app-skjermen. Der bruker jeg minst tid.

To klikk på den digitale kronen henter tilbake den sist brukte appen. Hold inne samme knapp og Siri aktiveres. Dessverre er hun fortsatt ikke på norsk, og ei heller snakker hun til deg. For amerikanere er det fint å diktere meldinger, og dette fungerer fint, men for nordmenn er denne funksjonen altså ikke på plass enda.

Oppdatert, 31.5.15, 21:35:

Vi beklager feilen: SMS tale-til-tekst fungerer utmerket på direkte til Apple Watch, også på norsk.

At det er laget en dedikert knapp for kontaktene dine er merkelig. Dette burde heller ha vært tilbake-til-hjemskjerm-knappen, om den i det hele tatt burde vært en del av designet.

Jeg brukte aldri hurtigkontaktene fordi jeg uansett ønsker å svare på mobilen. Holder du inne denne knappen kan du skru av klokka, aktivere strømspareren (som kun gir en grønn og stygg digital-klokke) eller låse den.

Apple Watch tar seg like godt ut på baksiden. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

I bruk
De første dagene med Apple Watch var ingen a-ha-opplevelse.

Ok, så jeg kan se hva klokka er – hva så..? Det er jo ikke akkurat stor-innovasjon. Dessuten er den jo ganske feit, og jeg klarer ikke å finne appene jeg må ha for å overleve. 

Men etterhvert faller ting på plass. Ikke fordi det plutselig flommet over av smarte apper (utviklerne har en god del jobb å gjøre fortsatt), men fordi jeg plutselig en dag lurte på hvor mobilen var.

For å si det på en annen måte: Jeg lurte ikke på hvor mobilen var før det hadde gått lenger tid enn normalt. Hvorfor? Fordi jeg hadde klokka på meg, og den hadde ikke varslet meg.

En dings på armbåndet er personlig, og kunne fort blitt veldig masete. Ikke Apple Watch.

Jeg har en følelse av jeg ikke er alene om å være manisk på denne måten: Du hører et varsel fra mobilen, finner ut at det ikke var noe viktig, og ender opp med å åpne apper eller surfe i mange minutter før noe i deg forteller deg at du egentlig kaster bort tiden din. Apple Watch har kraftig redusert disse øyeblikkene.

Og med sine mange forskjellige vibrasjonstrykk skjønner man til slutt hvilke type varsler man får uten å høre en eneste lyd eller å kikke på skjerm eller mobil. Jeg bruker faktisk mobilen mindre nå med klokka på.

Det er en stor bragd i seg selv, spesielt når luksusproblemet elimineres av selskapet som har «skylden» i at jeg i mange år har kastet bort masse tid på ingenting.

Alle som jogger vet hvor plagsomt det er å ikke enkelt kunne velge ny låt, sjekke klokka eller stoppe trackingen av treningsøkten. En Apple Watch løser disse problemene. Dessuten er pulsmåleren presis ifølge en rekke tester, og etter hva jeg selv har erfart, men sørg for at den sitter ekstra godt rundt håndleddet når du skal måle.

Brukergrensesnittet tok oss overraskende lang tid å bli vant til. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

Apper
Det er tidlig i klokkas levetid. Derfor tror jeg at den blir mye bedre etterhvert som det kommer flere nyttige apper.

Våre favoritter så langt er Uber, Hooks (flott varsel-app), musikk-kontrolleren, Apple Maps, Nike+ og DNBs app som gjør det veldig enkelt å undersøke saldo.

Listen er ikke lang av en grunn: Det er varsler jeg bruker den mest til. I hvert fall slik app-økosystemet og klokka fungerer nå.

Alle varsler som kommer på mobilen serveres på håndleddet om ønskelig. Ønsker du å skru av varsler eller lyd, gjøres det fra klokka eller mobilen – endringene speiles på begge enhetene. Det er veldig bekvemt.

iPhone
Klokka er avhengig av en iPhone for nett og for å kunne levere den viktigste funksjonen: Varsler.

Du kan lagre musikk lokalt (8GB) på den og ta deg en tur ut uten iPhone (husk Bluetooth-headset), men husk at GPS-funksjonen ikke fungerer om du gjør det. Igjen er den avhengig av mobilen.

De aller fleste innstillingene finner man på den parrede mobilen, og godt er det. Skjermen er jo mye større. Det viktigste du gjør er å sette opp hvilke «Glances» du vil ha tilgang til når du sveiper opp fra bunnen av skjermen.

Kart-støtten er nyttig. X-antall vibrasjoner guider deg til høyre eller venstre. Du slipper å se på hverken klokke eller mobil. Igjen gjør Apples eget produkt at man bruker mobilen deres mindre. 

Ytelsen er god den, bortsett fra at oppstart av apper som henter informasjon fra mobilen bruker for lang tid, og det gjør samtlige tredjeparts-apper. De har nemlig ikke lov å lagre hele appen på klokkeminnet.

Støtte for dette kommer senere, og kanskje innen den er lansert i Norge (vi vet fortsatt ikke når dette skal skje).

Det ventes avsløringer på WWDC 8. juni. Det blir interessant å se hvordan dette vil påvirke batterilevetiden.

Tar du den av håndleddet ber den om PIN-koden med en gang, men koblet mot iCloud-kontoen din for økt sikkerhet er den ikke. Det betyr at tyver kan tilbakestille klokka, og bruke den som normalt. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

Batteri
Slik jeg bruker den, har ikke batteriet vært et problem – faktisk har jeg opplevd å ha litt over 40 prosent igjen ved leggetid, og da har jeg vært oppe i 15 timer. Klokka brukes til å titte på tiden fra tid til annen, men mest til varsler.

Hadde jeg hatt 60 prosent ved leggetid hadde jeg kanskje ikke ladet den for neste dags økt, men som med mobilen ønsker jeg å være helt sikker. Man vet jo aldri hva som kan skje neste dag.

90 prosent av alle eiere vil ikke ha problemer med batterivarigheten.

En typisk dag med Apple Watch:

* 100 prosent 08:30: På med klokka.

* 87 prosent 10:00: Joggetur på 45 minutter.

* 76 prosent klokka 1413: Mottar endel varsler, men ellers har den vært lite i aktivt bruk de siste to timene.

* 62 prosent klokka 18:15: Fortsatt lite pro-aktivt bruk.

* 52 prosent 20:13: Lite brukt, og samtidig få varsler

* 42 prosent 11:00: Legge- og ladetid.

Vi foretrekker minimalisme. Det gjør Apple også. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

Ankepunkter
Det tok lenger tid å bli vant til Apples første klokke enn noe annet Apple-produkt jeg har testet, og jeg har testet samtlige de siste 6 årene – det er ikke bare fordi de aldri har laget en smartklokke før. Det ville vært enkelt å rydde opp i da det er grensesnitt-programvaren som er synderen.

Det er få eller ingen visuelle hint hvor man skal trykke eller sveipe, og at man kan fjerne alle varsler ved å trykke hardt på skjermen fant jeg ut av ved en tilfeldighet. «Force Touch» er bakt inn i en rekke apper, men man må gjette seg til om utvikleren drar nytte av den, og hvor den aktiveres. Rimelig håpløst.

At det tar opp til flere uker å bli vant til et nytt Apple-produkt er ikke heldig, og heller ikke typisk for dem.

Spesielt uheldig er det fordi Apple frir til nye kundegrupper med en smartklokke. At den er litt kronglete å skjønne kan komme til å bli et stort problem om de ikke brennkvikt lanserer Apple Watch OS 1.1 med større forbedringer.

Safir-skjermen takler ikke sollys så bra som jeg hadde håpet på, noe som er ekstra merkbart når bruker solbriller under treningsøkten.

Vi ønsker oss flere klokkeansikt. Heldigvis kan man endre de Apple tilbyr. (Ill.: Alessandro La Tona/ITavisen)

Konklusjon
Navnet er ITavisen. Vi skriver om teknologi, men vi kan ikke stoppe der. Ikke nå lenger.

Teknologi er ikke lenger noe som er skjult bak en svart boks i kjelleren. Derfor har vi på relativt kort tid måtte tenke design og hvordan det former opplevelsen den nye digitale hverdagen leverer oss.

Alt i alt er dette et godt produkt design- og kvalitetsmessig, men som lider litt av versjon 1.0-syken. Ting fungerer greit, men er ikke helt der. Apple har selv lagt lista veldig høyt det siste tiåret.

Jeg setter stor pris på at Apple Watch vet hva jeg foretar meg, i et håp å forbedre helsa vår. Sitter du for lenge får du et varsel om å reise deg opp.

Er du for langt unna kaloriforbrenning-målet du definerte første gangen du satte opp klokka, minner den deg sympatisk om å bevege deg litt. Er du veldig nærme å nå dagens mål, gir deg den et ekstra-dytt da også. Det er nesten litt koselig. Den vil deg liksom godt.

Det blir aldri plagsomt, selv ikke etter flere uker.

App-utvalget er stort, men det skorter på de virkelige smarte og gode appene. Dette produktet kommer trolig til å bli veldig mye bedre i løpet av kort tid. Du kan godt vente til andre generasjon, men en større oppdatering av Apple Watch OS vil nok gjøre den mye bedre før den tid.

Bruker du mobilen mye, trener litt, og rett og slett ønsker et armbåndsur er Apple Watch et godt kjøp, men kun om du har en iPhone fra før av, men bare det faktum at jeg vil ha den på meg hver dag, gjør den til markedets beste smartklokke.

Den fungerer nemlig ikke med Android. Derfor kan det fort bli for dyrt for noe du kanskje ikke trenger.

Det var vanskelig for meg å bestemme meg for en karakter. Fire eller fem? Til slutt havnet jeg på en sterk firer. Jeg blir stadig gladere i denne klokka, men grunnet en del ikke helt tilfredsstillende opplevelser når det kommer til grensesnitt, app-kvalitet og app-lastetid, klarer jeg ikke gi femmeren nå.

Det kan godt tenkes Apples første smartklokke er en soleklar femmer om et halvt år, men jeg kan ikke gi karakter basert på antagelser om fremtiden, uansett hvor sikker jeg er på at Apple ser sine egne feil og gjør noe med dem.

TERNINGKAST: 4.

+ Du kaster bort mindre tid på mobilen
+ Den lekreste smartklokka på markedet
+ Sitter godt på, og det følger med en S/M ekstra-reim i eska
+ Kjapp
+ Flott panel
+ «Force Touch» gjør den mye lettere i bruk
+ Presis pulsmåler
+ Perfekt helse- og treningskompis
+ Enkelt å skifte reim

– Forvirrende grensesnitt hjelpes ikke av to knapper
– Mangler appene du bare ha
– Bruker for lang tid på å starte tredjeparts-apper
– Panelet kunne vært bedre i sollys

– Tar for lang tid å bli vant til
– Krever iPhone
– Siri kan ikke norsk

Annonse


Annonse


Annonse