Annonse


Et skritt nærmere proteser som kan «føle»

Vi har hatt proteser en god stund nå, men iløpet av de siste årene har det skjedd en enorm utvikling. 

Bioniske proteser
Nå har vi elektroniske proteser som personer med amputerte armer eller bein kan bruke for å utføre dagligdagse oppgaver. 

Flere og flere får også bioniske proteser som er direkte koblet til hjernen, slik at brukeren kan tenke på handlingen han/hun ønsker å utføre, og la protesen gjøre resten. 

Selv om protesene begynner å bli avanserte og svært hjelpsomme, er det fortsatt en vesentlig funksjon som manger: følelsen av berøring. 

Annonse


Støttes av DARPA
Men nå er vi nærmere en virkelighet der en kunstig kroppsdel kan føle noe. Forskere ved Washington University i St. Louis, jobber med en teknologi som gjør det mulig for brukeren å både føle både varme, kulde og generell berøring. 

Forskerne har fått 1,9 millioner dollar (14 millioner kroner) fra Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) til å forske på teknologien. 

Bindeledd i nervesystemet
Tanken er at en liten elektrode skal skal stimulere nerver i overarmen og forarmen. På denne måten skal personer som har amputert armen(e) kunne føle, fordi signalene er nøyaktig de samme signalene som ble sendt fra den opprinnelige armen. 

Sensoren som skal sende informasjonen rundt i nervesystemet, består av et tynt kontaktlinse-lignende materiale, og er mindre enn 20 prosent av diameteren på en krone.  

Arbeidet med teknologien er fortsatt i en tidlig fase, så vi kan ikke forvente et fungerende og tilgjengelig system på noen år. Men uansett viser dette at utviklingen definitivt går fremover. 

 

Kilde:
Science Daily

 

Annonse