Annonse


Intet norsk selskap har gjort dette før

Silicon Valley (ITavisen:) Det norske energiteknologi-selskapet eSmart ble invitert til Microsofts Build-messe.

Det har aldri skjedd før
Ikke bare det, men topputviklerne hos selskapet har akkurat avsluttet sin demonstrasjon på andre dag av Microsofts Build-messe.

Intet annet norsk selskap har noen gang delt scene med Microsofts toppsjefer på Microsofts viktigste happening.

Selskapet ledes av Knut Johansen som har vært i eSmart siden den nåværende selskapsformen så dagens lys i 1996. Johansen flankes av utviklingssjef Erik Åsberg og systemarkitekt Christian Eriksen.

Annonse


Kjører Azure
Det er ikke helt tilfeldig at de ble invitert til Build i år. 

Selskapet snuste på en rekke plattformer fra store Microsoft-konkurrenter, men endte opp med å velge Azure for hele sin drift av energi-teknologien de leverer til norske strøm- og nett-leverandører kalt «Connected Grid» (som forøvrig er en plattform som i teorien kan kobles mot batteripakker som kanskje blir en greie i hjemmet om ikke så lenge, det håper i hvert fall Elon Musk).

– Det er viktig for oss å slippe drift av IT-infrastruktur. Vi ønsker kun å bruke tid på utvikling av kjernetjenestene vår, ikke IT-drift, forklarer Åsberg.

Den viktigste grunnen til å velge en partner som tar seg av det som skjer i kulissene med informasjonsflyt er at teknologien endres i en ufattelig fart.

– Vi kjenner veldig godt til problematikken knyttet til mye gammel programvare. Det blir for mye arbeid med oppgraderinger, derfor er alt bygget alt opp fra bunnen av i Azure.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen)

IoT, selvfølgelig
Det som gjør det mulig for eSmart å virkelig kunne sette energi-sektoren på hodet er gjennombruddet med sky-en, altså datakraft i store server-parker, i kombinasjon med at The Internet of Things begynner å ta av.

Det betyr at man kan måle og analysere absolutt alt på en helt ny måte, og mate for eksempel eSmarts systemer med informasjon om strømbruken til nordmenn, et pilot-prosjekt som allerede er godt underveis i en Østfold-kommune.

Løsninger som eSmart leverer vil ta av fordi det innen 2019 blir påbudt med automatiserte strøm-målere i Norge, og det faktum at en av strømselskapene som tester selskapets teknologi, Ringeriks-Kraft, har hentet inn to år med data fra strømnettet på en dag. Det er mye å lære.

Dette innebærer at strømleverandøren i beste fall ikke behøver å investere i dyre el-sentraler, men istedenfor lese av dataene for bedre å kunne utnytte ressursene de allerede sitter på slik som dette (også kundene vil kunne lese av nyttig informasjon med mobil-apper):

Slik kan også leverandøren få presentert strømforbruket, og optimalisere deretter. (Ill.: ITavisen/Esmart)
Esmart Connected Grid gir full oversikt over hvor mye strøm som brukes når, for intelligent å kunne tilby akkurat så mye som er nødvendig inn i hjemmet. Tenk på det litt som en veldig stor og avansert Nest-termostat. (Ill.: ITavisen/Esmart)
Microsoft Norges teknologiredaktør John Henrik Andersen bor i en av kommunene som tester pilotprosjektet med Esmarts løsning. (Ill.: ITavisen/Esmart)

Kunder med en strømleverandør som er knyttet opp mot eSmart vil kunne dra nytte av en app som dette. (Ill.: eSmart)

Intelligens
Det hjelper ikke at dingsene er koblet på nettet om de ikke brukes til noe smart. «Machine learning» er derfor en frase vi hørte mange ganger gjennom intervjuet.

Tanken bak er at jo mer data IoT-dingsene får, jo smartere blir de til å regulere strømmen – for eksempel alle hvitevarene dine (de behøver ikke bytte dem ut, kun koble på en ekstra nett-enhet) som om ikke mange år, blir koblet til nettet for å kunne kutte strømregningen, og spare miljøet, men også som tidligere nevnt for å unngå at strømselskapene investerer for mye, eller for lite, på feil tidspunkt.

Det kan bli en rådyr affære.

Det er også en fordel at «Connected Grid» er koblet mot sosiale medier og spesielt Twitter for kjapt å kunne melde fra om feil, men den sender ikke ut tweets automatisk når den merker at nettet overbelastes.

Hvorfor varmtvann når man ikke er hjemme?
– Man kan trene programmet til å bli bedre og bedre til å forstå hva som skjer i ditt nett. Mitt forbruk er jo helt forskjellig fra alle andres strømforbruk, forklarer Johansen.

En av de viktigste oppgavene er nemlig å unngå bølgedaler med strømforbruk over det ganske land når alle dusjer på morgenen, og lager middag på ettermiddagen. Hensikten er å fylle disse dalene ved å flytte energi der det trengs.

Man kan slå av varmtvannsbeholderen når den ikke er i bruk. Kunden merker jo ikke noe til dette når han eller hun er på jobb.

eSmart poengtere også, med riktighet, at strømnett som er smarte vil eksplodere ikke minst grunnet el-biler som jo også må lades.


Design-droner
Det som virkelig fikk oss interesserte i eSmart var ikke i første rekke et kontrollpanel som måler strømforbruket til naboen, men dronen «Connected Drone» selskapet utvikler i samarbeid med Bård Eker, nordmannen som har vært involvert i Koenigsegg, og eier store deler av superbillselskapet.

Oppdatert, 17:16:

Presisering: Dronen er designet av Snø AS og animert av Netron AS. Bård Eker ble senere en del av prosjektet.

Industridesigneren og entreprenør som har vært med på fartseventyr som Koenigsegg og Hydrolift er hyret inn til å designe dronene så de blir aerodynamiske – man må gjøre alt for å spare på strømmen til sensordronen når den skal ut på tokt.

Selskapet omtaler dronen sin (som er i siste fase av prototypetesting) som en mobil sensorpakke, og en IoT-enhet.

Esmart har allerede test-flydd dronen. Nå jobber de med interfacet og koblingene mot datagrunnlaget.

Kommandosentralen du ser i dette klippet blir faktisk virkelighet hos Fredrikstad Energi sommeren 2015:


Poenget er å oppdage faren før det skader nettet
Den er spesialdesignet for å inspisere strømnettet ved hjelp av høyoppløste-kameraer, sensorer for navigasjon og termokamera som oppdager varme.

Dronen har to Lidarer for optisk fjernmåling horisontalt såvel som vertikal måling av miljøet.

Dronen skal brukes til å finne feil i elektrisk utstyr, og melde ifra om råtne trær (og hakkespetter som er i ferd med å velte dem – det er faktisk et ganske stort problem) som står i fare for å falle over strømstolper.

Den er smart nok til å skille mellom råtne og sunne trær.

Den kunstige intelligensen er programmert av selskapets medarbeidere i Halden ved hjelp av matte-språket R som brukes til data-mining og analyse: Jo mer data, jo smartere blir dronen.

Personvern og sikkerhet
Er det skummelt at nettleverandøren kan sitte og følge med på forbruket ditt og skru av strømmen på maskinen sin uten å være i nærheten av sikringsskapet ditt?

Ja, litt, men eSmart forsikrer oss om at de er 100 prosent sikre på at dette er noe Microsoft Azure kommer til å takle.

Det Microsoft gjør med Azure er at de kjører «militær-øvelser» for å finne ut av hvor sikkert Azure egentlig er, skyter Microsofts teknologidirektør John Henrik Andersen inn. De hyrer inn de beste hackerne i klassen, plasserer dem på hemmelige steder, og lar dem prøve å lure seg inn i systemet.

I henhold til norsk lov har nettselskapene lov til å titte på forbruket til kunden, men de har ikke lov å overlevere informasjonen til tredjepart uten kundens samtykke.

Annonse