Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Windows 10, Tidal og Apples sikkerhetsfeil var med på å forme nyhetsbildet denne uken.

Fikk du med deg dette?

Vi oppsummerer nyhetsuken.

Av: Martin Kynningsrud Størbu

Har vi endelig fått vite datoen til Windows 10? Hvordan blir egentlig Sonys neste flaggskipmobil? Sikkerhetsfeil i både Android og OS X? Vi oppsummeres ukens viktigste saker.

For dere som ikke har rukket å lese ITavisen hver dag, har vi startet en artikkelserie der vi oppsummerer ukas viktigste saker.

Windows 10 kommer i juli
Det kommende operativsystemet til Microsoft har vært tilgjengelig i prøveversjon allerede en god stund nå. Det har lenge vært spekulert i lanseringsdatoen for Windows 10, Microsoft har uttalt at det kommer «sommeren 2015», men det kan bety så mangt når sommeren spenner seg fra juni til august.

Nå kan det ses ut som vi har fått et mer konkret tidspunkt, for under AMDs kvartalstallspresentasjon røpet toppsjefen i AMD, Lisa Su, mer enn hun kanskje skulle. På et spørsmål om produktplaner, svarte hun «Med Windows 10-lanseringen i juli (…)», og avslørte mest sannsynlig Microsofts planer.

Er Tidal allerede en flopp?
Jay Z lanserte Tidal med brask og bram under et pressearrangement for et par uker siden. Med seg hadde han blant annet Chris Martin, Madonna, Kanye West og Beyoncé. Nå som støvet etter lanseringsfesten har lagt seg, våkner Jay Z og stjernelaget hans opp til dårlig nytt.

Tidal er ser nemlig ut til å være en flopp på Apples App Store. Etter å ha debutert på en 83. plass for drøyt to uker siden, er nå appen forsvunnet fra butikkens topp 750-liste. Blant annet finner vi rivalen Rdio syv plasser over Tidal.

1500 iOS-apper utsatt for sikkerhetsfeil
Det er kanskje sånn at Google har høstet mye kritikk for sikkerheten i Android, og de er heller ikke uskyldige denne uken (se lenger ned). Denne er uken er derimot avslørt av sikkerhetsfeilen «Rootpipe» fortsatt ikke er rettet i OS X. Feilen er faktisk fra 2011.

I tillegg er 1500 iOS-apper utsatt for angrep grunnet en HTTPS-svakhet. Ifølge en sikkerhetsrapport gjør feilen det lett for angripere å hente ut passord, kredittkort og annen informasjon.

Her er Sonys nye flaggskip
Like før jul publiserte Android-bloggen Android Origin en artikkel der de hevdet å vite en del om Sonys kommende telefon i Z-serien. På mandag ble Sony Xperia Z4 annonsert på den japanske nettsiden, og dessverre traff ikke Android Origin på alle ryktene.

Både skjermen (5,2″) og kameraet på 20,7 megapiksler er tilsvarende forgjengeren Z3. Derimot har Z4 blitt tynnere samt at internminnet er blitt oppgradert fra 16 GB til 32 GB. Prosessoren er en den samme som sitter i HTC One M9, nemlig en Snapdragon på 2GHz.

Hvorvidt informasjonen om Z4 også gjelder det internasjonale markedet, vites foreløpig ikke, men det er ikke usannsynlig om det kan forekomme noen endringer når telefonen kommer hit.

De kan stjele fingeravtrykket ditt
Det er ikke bare Apple som får gjennomgå denne uken på grunn av dårlig sikkerhet. Også Samsung og Android får smekk på pungen. Sikkerhetseksperter hevder nemlig at det er funnet en svakhet i Android som gjør det mulig å kopiere fingeravtrykk som kan brukes for å låse opp Galaxy S5-telefoner.

Måten hackerne kan utnytte systemet på, er å kopiere fingeravtrykket før det låses vekk i telefonens «Trusted Zone», et område der sensitive data lagres.

Stikkord: fredag