Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Grønne LED-lys sendes ut flere hundre ganger i minuttet. Det skal gi en riktig måling av pulsen din. (Ill.: Apple )

Slik måler Apple pulsen din

Forklarer selv hvordan teknologien virker.

Pulsmålere er langt i fra noen revolusjonerende nyhet – slike har eksistert i en årrekke. Men det finnes mange ulike måter å måle pulsen på, og det er ofte forskjeller på nøyaktigheten av målingene. 

Nå forklarer Apple hvordan deres klokke måler brukerens puls. 

På en dedikert nettside, med tittelen «Pulsen din. Hva den betyr, og hvor på Apple Watch du finner den», får vi et bedre innblikk i metoden. 

Les også: – Apple fikk problemer å finne poenget med Apple Watch

Sender ut lys flere hundre ganger i minuttet

Apple forklarer at sensoren klokka benytter seg av, er en såkalt photoplethysmography (PPG). Som de skriver selv er dette er kronglete ord å uttale, så vi skal ikke engang forsøke. 

Men hovedessensen i teknologien, er at den benytter seg av det faktum at blod er rødt. 

Rødfargen kommer frem fordi blodet reflekterer denne fargen.

Fargen grønn absorberes samtidig av blodet, så derfor benytter klokka seg av grønne LED-lys for å analysere hvor mye blod som til enhver tid strømmer gjennom håndleddet. 

«Når hjertet ditt slår, strømmer blodet i håndleddet – og den grønne lysabsorberingen blir sterkere. Mellom slagene er den svakere.

Ved å sende LED-lys hundrevis av ganger per minutt, kan Apple Watch kalkulere antallet ganger hjertet slår i minuttet – altså pulsen din.»

Måler hvert tiende minutt

Apple forklarer også at klokka bruker en infrarød sensor for å måle pulsen hvert tiende minutt.

Denne funksjonen skal fungere, men dersom signalet er for dårlig vil LED-systemet ta over. Derfor skal pulsdata alltid være tilgjengelig for brukeren. 

Nettsiden gir også en del informasjon om hvordan klokka skal få best mulige målevilkår, så det kan lønne seg å sjekke det ut om man er interessert å i vite mer. 

Kilde: Apple

Stikkord: apple watch, puls