Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Logger du inn på Windows med en lokal konto med administrator-rettigheter? Det bør du ikke, bruk en standardkonto istedet. (Ill.: Microsoft)

Så enkelt unngår du 97 prosent av alle farer

Du må bare aktivere standardkontoen i Windows.

Visste du at du kan sikre deg mot praktisk talt alle farer som sikter seg inn mot Windows ved å endre på kontoinnstillingene?

Ikke bruk administrator-kontoen
Det er nok endel som synder i Windows, og bruker en konto med administrator-rettigheter til daglige gjøremål.

Det er også dette som er problemet, for sikkerhetsselskapet Avecto har funnet ut (ved å analysere Microsofts «Patch Thuesday»-oppdateringer – i alt undersøkte de 240 sikkerhets-feilrettinger) at man enkelt kan sikre seg og Windows-maskinen sin mot 97 prosent av alle angrep der ute så lenge man bruker en konto med standard-rettigheter istedet for admin-rettigheter.

Slik bruker du en konto med standard-rettigheter
Det er veldig enkelt, men du er nødt til å opprette en ny bruker. Når den nye kontoen er opprettet, trykk på endre kontotype.

Dette gjelder ikke om man logger inn på Windows (8.0 og nyere) med sin Microsoft-nett-konto.

Slik gjør du det, steg for steg.

Alt dette gjøres fra Windows-kontrollpanelet og brukerkontoer, eller du kan rett og slett trykke på startmenyen og bildet ditt.

Husk: «Windows krever at det er minst én administratorkonto på datamaskinen. Hvis du bare har én konto på datamaskinen, kan du ikke endre den til en standardkonto.»

Overraskende tall
I rapporten heter det at:

* Av de 240 kritiske sårbarhetene som ble rapportert i 2014, kunne man beskytte seg mot 97 prosent av dem kun ved å fjerne admin-rettigheter.

* 98 prosent av de kritiske hullene i Windows kunne man beskytte seg mot ved å ta bort admin-rettigheter.

* 99,5 prosent av alle sårbarheter i Internet Explorer kunne man beskytte seg mot ved å fjerne administrator-rettigheter.
 

Kilder:
ZDnet
Inuit

Stikkord: sikkerhet, Tips, windows