Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Teknologi får stadig nye bruksområder. Innenfor bioniske kroppsdeler gjøres det store fremskritt.

Snart trenger de ikke implantantet i hjernen

Kan styre proteser uten å gjennomgå inngrep først.

Å styre kunstige armer og ben ved hjelp av tankene, er ikke noe nytt. Dette har vært mulig i mange år, men det har foreløpig vært nødvendig med et kirurgisk inngrep. 

Man har måttet operere inn elektroder i hodet som har kunnet oppfattet signaler fra hjernen. Ganske så science fiction, og ganske så kult, men selvfølgelig ikke risikofritt, og heller ikke alltid like optimalt. 

Trenger ikke kirurgi

Nå har forskere ved Universitetet i Houston utviklet en metode som gjør det hele mulig uten et slikt inngrep. Det melder universitetet selv på sine nettsider

Teknologien går ut på at brukeren tar på seg en slags hette som monitorerer hjerneaktiviteten. En liten medfølgende datamaskin sørger for å tolke disse signalene, og konverterer dem videre til spesifikke handlinger som utføres av den bioniske protesen. 

En «hette» på hodet analyserer hjerneaktiviteten. (Ill.: University of Houston)

Signalene forblir

Selv om man eksempelvis mister/amputerer en arm, betyr ikke dette at hjernesignalene som er forbundet med styringen av den forsvinner. 

Disse signalene eksisterer fortsatt, dermed trenger man enkelt og greit (i teorien) å koble teknologien direkte til disse signalene. 

Deretter trenger man bare å tenke på hva slags handling han/hun ønsker å utføre, og den bioniske enheten vil gjøre som befalt. 

Lavere risiko

Med Houston-ingeniørenes teknologiløsning håper man å snart kunne tilby bioniske armer og bein til langt flere enn i dag. Selv om det foreløpig er litt knotete med med alle ledninger som er koblet til, er målet å snart tilby en mer praktisk løsning.

Og selv om det i utgangspunktet kan fungere like bra (om ikke bedre) med en brikke implementert i hodet, kan det være hensiktsmessig å gjøre det uten å måtte foreta et slikt inngrep.

Det er tross alt ikke risikofritt, og enkelte pasienter opplever blant infeksjoner og avvisnininger fra kroppen. 

Studien ble publisert i det tunge tidsskriftet Frontiers in Neuroscience denne uken. 

Kilde: Engadget

 

Stikkord: bionisk, Kirurgi