Disse insektene ser urovekkende realistiske ut

Det tyske robotikkselskapet Festo har i flere år utviklet roboter som minner om dyr.

I år er intet unntak, og denne gangen får vi servert robotversjoner av maur og sommerfugler. 

– Som sine naturlige rollemodeller, jobber BionicANTs sammen under klare regler. De kommuniserer med hverandre og koordinerer sine bevegelser og handlinger. Hver enkelt maur gjør sine valg på egen hånd, men gjør det ved å alltid samarbeide for å komme nærmere et felles mål, skriver Festo på sine nettsider

Annonse

3D-printet «insekt»

Maurene selskapet har utviklet, er i stor grad produsert ved hjelp av en 3D-printer. Mesteparten av delene er printet ut, til og med kretskortene som er på utsiden av «kroppene» deres. 

I en demonstrasjonsvideo får vi se hvordan robotmaurene i stor grad imiterer ekte maur. De kommuniserer, og hjelper hverandre mot et felles mål. 

Maurene er jo stilig, men sommerfuglene er i en egen klasse. Selskapet har utviklet flyvende roboter tidligere også, men de har nå, uten tvil, laget den vakreste av dem alle så langt.  

Overraskende realistisk

Hver enkelt robot opererer på egen hånd, og hver vinge opererer på egen hånd. Ved å utnytte dette har Festo fått robotsommerfuglene til å fly ferdigprogrammerte ruter, der de styrer seg selv. Infrarøde kameraer og sensorer sørger for at robotene ikke krasjer med hverandre. 

«Sommerfuglene» har et vingespenn på 50 cm, og veier faktisk bare 32gram. TIl tross for den lave vekten består roboten av både to motorer som styrer vingene, akseleremoter, gyroskop, komplass og to 90 mAh-batterier. 

Og flyvingen ser overraskende realistisk ut. Det blir spennende å se hva selskapet har å by på neste år. 

Annonse
Annonse