Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Også Facebook bygger droner for bedre å kunne hekte verden på nett. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vingespennet er lengre enn en et passasjerfly

Silicon Valley (ITavisen): Facebook bygger giga-drone.

San Francisco (ITavisen:) Facebooks «Chief Technology Officer» Mike Schroepfer avslørte nettopp at selskapet bygger gigantiske droner for å levere Internett til flere.

Les også: Spill-legende ga oss hakesleppe med VR-demo.

Gjør mye i kulissene
At Facebook er mer enn lynmedinger, smilyes og statusoppdateringer fikk vi for alvor bekreftet i går.

Som om ikke Internet of Things, VR og nye handle-opplevelser er nok (og det faktum at Messenger plutselig ble aller Facebooks viktigste app i går), bygger selskapet enorme droner som skal servere Internett over hodene våre.

Det er ikke overraskende at dette er et tema her i Statene. Vi merker personlig hver neste dag hvor ustabil LTE-forbindelsen er.

Selv ikke Facebook klarer å levere en stabil nett-forbindelse på sin egen messe.

Facebooks Mike Schroepfer er tydelig stolt av selskapets gigantiske drone-fly med et vingespann større enn en Boing 737. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Gjør mye backend
Facebook er litt av en drifts-partner også, med egenbygget serverutstyr, gigantiske serverparker (Open Compute-prosjektet) og React (som fra i dag av er åpen kildekode), et JavaScript-bibliotek for å lage brukergrensesnitt. React brukes allerede av selskap som Reddit, Netflix og AirBNB.

HHVM er en annen Facebook-teknologi (en virtuell maskin for å eksekvere kode skrevet i Hack og PHP), også åpen kildekode, som brukes av blant annet Wikipedia.

Facebook lager sitt eget nett-utstyr. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Fire gigantiske server-anlegg. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Kunstig intelligens
Facebook er stort fordi det brukes av så mange til så mye – derfor kan de analysere hva hundrevis av millioner av mennesker gjør på nettverket sitt hvert eneste sekund hele året.

Problemet er at vi mennesker har behov for å sove, ja til og med Reddit-ere må koble av med annet enn kattebilder, problemet er at innholdet på nett øker i et voldsomt tempo.

Derfor jobber Facebook med å utvikle det de tror er neste-generasjons kunstig intelligens så serverne deres vet hva som serveres til deg, når og konteksten til bildene i forhold til hva du driver med.

De snakket relativt overfladisk om dette prosjektet, så vi får neppe høre noe mer konkret på en god stund, men vi kan være sikre på at de eksperimenterer med hva vi ser allerede. 

Forbedret kunstig intelligens vil kunne gjøre jobben kjappere og mer presist i fremtiden.

Vi går glipp av for mange katte-videoer når vi sover. Facebook ønsker å optimalisere hva vi ser, når vi ser det, men en helt ny type kunstig intelligens. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Med Ringenes Herre som eksempel kjenner Facebooks kode til tid og rom, personer og handling. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Stikkord: facebook, internett, Silicon Valley