Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Microsoft skal sakte, men sikkert, fase ut Internet Explorer. (Ill.: Microsoft)

Microsoft avliver Internet Explorer

Selskapets nye nettleser skal stå i fokus nå. Men IE forsvinner ikke helt enda.

På 90-tallet var Internet Explorer totaldominerende, men etter 2000-tallet har populariteten vært synkende. 

Mislykket redningsaksjon

Iløpet av de siste årene har nettleseren måttet tåle kraftig kritikk fra flere hold, og Microsoft har selv forsøkt å renvaske navnet sitt ved å ta i bruk en rekke ulike metoder. Blant annet har de selv forsøkt å ytre et ironisk forhold til IE6 ved å mobbe seg selv.

IE6 er en nettleser som har fått hard medfart i både norske og interasjonale medier, på grunn av sin manglende sikkerhet og funksjonalitet. 

Spartan er førsteprioritet

I Windows 10 introduserer Microsoft en splitter ny nettleser, foreløpig kalt Spartan. Den kommer med en rekke nye funksjoner og et forandret grensesnitt. 

Spartan kommer med et helt annet grensesnitt enn det IE har. (Ill.: YouTube / Winbeta)

Spartan er foreløpig bare et kodenavn, men Microsoft bekrefter nå at det er – ikke så uventet – denne nettleseren de skal satse på fremover. 

Vi har allerede fått hint om at dette skulle skje, så nyheten er langt i fra overraskende eller uventet. Men nå har altså Microsoft bekreftet dette selv. 

– Vi arbeider nå med å finne ut hva vår nye merkevare, eller det nye navnet, skal være i Windows 10. Vi skal fortsette med å ha Internet Explorer, men vi vil også ha en nettleser med kodenavn Spartan. 

Det sa markedssjef i Microsoft, Chris Capossela, da han snakket under Microsoft Convergence i går, ifølge The Verge

Starten på slutten? 

Internet Explorer forsvinner ikke helt med det første. Den skal være å finne i enkelte Windows 10-utgaver, men i all hovedsak er det Spartan som skal være hovednettleser for de aller fleste. Dette bekrefter selskapet selv. 

Microsoft er fullstendig klar over at Internet Explorer ikke lenger er et populært navn, og det er tydelig at de nå har startet en avlivingsprosess – spørsmålet er bare hvor lang tid den vil ta. 

Kilde: Winbeta

Stikkord: Microsoft, spartan, windows 10