Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Google planlegger ny YouTube-tjeneste. (Ill.: YouTube)

Hevder Google planlegger on demand-tjeneste

YouTube kan komme med reklamefri abonnementtjeneste, ifølge bransjeblad.

Videogiganten kan være på vei med tjeneste som tilbyr reklamefri video mot en månedlig sum. Det er Variety som melder dette. 

Ga partner ultimatum

Bransjenettstedet siterer en anonym YouTube-partner som skal ha blitt kontaktet av videohøvdingen. YouTube skal ha vært ivrig og «diskuterte» lisensiering og rettigheter fra første stund. 

YouTube-partneren skal imidlertid ha fått klar beskjed om å godta vilkårene. Alternativet var å bli utestengt fra fremtidige reklameinntekter. 

Dette er for øvrig den samme taktikken som selskapet har brukt i forbindelse med sin musikktjeneste, Music Key. Også der ga de uavhengige musikkselskaper ultimatumet; bli med på tjenesten, eller glemme å tjene penger videre. 

Bedre vilkår? 

Kommer YouTube med en betalingsbasert on demand-tjeneste kan det nok tenkes at de går i strupen på både Netflix, Hulu, Vimeo og andre strømmetjenester. 

De to sistnevnte forsøker allerede å lokke til seg innholdsprodusenter ved å tilby en større prosentandel av inntektene enn det Google gjør. YouTubes angivelig kommende tjeneste kan imidlertid bli et kraftig motsvar. Siden en abonnementbasert tjeneste vil gi Google mer penger, vil dette også være godt nytt for de som lager innholdet.  

– Verst for tradisjonell TV

Analyseselskapet Tubular Labs mener imidlertid at det er tradisjonell TV som har mest å frykte. 

– Det er TV og tradisjonell distribusjon som er i størst fare. Nettbasert video vokser uansett, sier en talsmann for selskapet, ifølge 9to5Google. 

Kilde: 9to5Google

Stikkord: Google, netflix, Vimeo, youtube