Slik vil forskerne revolusjonere lesing for blinde

Det eksisterer allerede brukbare løsninger som gjør det mulig for blinde å lese på datamaskiner. Tekst-til-tale-programmer har eksistert i en årrekke, men har begrenset brukeren til å kun lese tekst på digitale skjermer. 

Digital «blindestokk»

Nå har en gruppe MIT-forskere utviklet et helt nytt konsept. Teknologien tar sikte på å hjelpe blinde og svaksynte personer ved å tilby lesing av tekst som ikke befinner seg på en skjerm.

Det anerkjente MIT-universitetet har utviklet en prototyp som festes på brukerens finger, og som består av et kamera og en rekke avanserte sensorer. Disse sørger for å analysere teksten på en side – ord for ord, linje for linje. Teksten leses deretter opp for brukeren i sanntid. 

Annonse

Les hvor som helst

Med teknologien skal brukeren kunne lese vanlige bøker eller deler av bøker, eksempelivs omslaget på en bok. Enkelt og greit skal enheten gjøre det mulig å lese tekst fra hvor som helst. 

Dette setter krav til presisjon, forteller MIT-forsker Roy Shilkrot til universitetets nettside. 

«Det må være en presis kobling mellom det personen hører og hvor fingertuppen befinner seg». 

Gjetter ord for ord

Alt fingeren “ser” skal kunne oversettes til lyd. 

«Brukerne må ha en rask sanntidsfeedback for å opprettholde denne koblingen. Hvis ikke brytes illusjonen, slår han fast». 

Når brukeren plasserer fingeren på en ny linje, gjør enheten detaljerte kalkulasjoner basert på tekstens utgangspunkt, tetthet og lengde. Datene som samles gjør det mulig for maskinen å gjette hvilket ord det er – deretter leses det opp høyt for brukeren. Dette skjer atså i sanntid uten nevnverdig forsinkelse. 

Hvordan plasserer de fingeren på riktig sted?

Et potensielt problem er at blinde personer ikke skal klare å treffe ordene og linjene med fingeren. For å løse dette problemet har forskerne testet såkalte haptiske tilbakemeldinger.

Dersom kameraet ser at fingeren beveger seg før langt over eller under er et ord, vil en liten motor sørge for at enheten vibrerer. Brukeren vil da få beskjed om å flytte på fingeren slik at plasseringen blir riktig.

Ikke bare for blinde

Foreløpig har prototypen vært tilkoblet en datamaskin, men ingeniørene arbeider med en Android-utgave av programvaren, slik at hele systemet skal bli mobilt og reisevennlig. 

Selv om teknologien i utgangspunktet er myntet på blinde og svaksynte, ser forskerne også et utvidet potensial. Dyslektikere er blant dem som også skal kunne dra nytte av teknologien. 

Kilde: Cnet

Annonse
Annonse