Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Photos er et kjapp og enkelt bildegalleri med grunnleggende funksjonalitet for enkel redigering, men mest for å holde oversikt over bildene dine i iOS og OS X.På svake nett, når Photos laster opp og ned til og fra iCloud, tar den over omtrent all datatrafikk. Heldigvis kan man pause automatisk opplasting til iCloud, men vi synes programmet burde ha vært mer intelligent. (Ill.: ITavisen)

Så enkelt som bare Apple gjør det

Test: Mini-OS X «Photos».

Nå kan alle som ønsker teste Apples nye foto-galleri og redigeringsverktøy Photos. Det nye programmet er nemlig en del av OS X beta-versjon 10.10.3.

Sømløst
Photos er en naturlig progresjon for Apple og selskapets tilnærming til varemerker, for bildeprogrammet til iOS heter akkurat det samme, og har gjort det i lengre tid.

Akkurat som at navnet er Apple Watch, og ikke iWatch, har de kvittet seg med iPhoto.

Det er ikke bare navne-strategien som er endret for en mer helhetlig produkpresentasjon – grensesnittet er nesten ikke der.

Photos ser ut som en helt naturlig funksjon bakt inn i Yosemite, og ikke som et separat program.

Det er en bilde-app, så selvsagt skal bildene få mest plass. Funksjonene dukker ikke opp før du ber om det. (Ill.: ITavisen)

Kludrer det ikke til
Photos dedikerer nesten all plass til hele poenget med programme; Bildene. Bruker du en Mac med styreflate er gest-støtten akkurat slik vi håpet på:

«Knip» ut tre ganger for å se bildene per år, eller sikt deg inn på ett bestemt bilde for å hente det frem i fullskjermsmodus.

Når ett enkelt bilde er valgt, får du tilgang til «Edit»-knappen oppe til høyre. 

Grensesnittet dempes i rediger-modus. Photos er på ingen måte et alternativ til Photoshop: Du får standardfunksjoner som beskjæring, filtre og auto-forbedring. (Ill.: ITavisen)

Pass på linja
Første gang du starter opp programmet, og såfremt du ikke har bilder lokal-lagret på maskinen, starter Photo med en gang å laste ned alle bildene du har lagret i iCloud – dvs. alle bilder som allerede befinner seg på din iPhone eller iPad om du eier en eller begge av disse iOS-produktene.

Det er ikke noe galt med å gjøre det automatisk, men vi savner en bedre informasjon (mange programmer synder her: Det skal da ikke så mye til å vise opp og ned-hastighet?).

Om man ikke er klar over dette, og sitter på en svak ADSL-linje, vil du kanskje merke at hele nettet kneler grunnet alle datatrafikken.

Delte bilder. (Ill.: ITavisen)

Fire kategorier
Photos er delt opp i fire deler: Photos kategorisert kronologisk, Shared (altså delte album), Albums (inkludert ansiktsgjenkjenning) og Projects (her plukker du selv hvilke bilder du ønsker skal være en del av dette).

Det vi anbefaler å teste programmet, det er stabilt nok til å brukes på primær-maskinen, men er du veldig redd for bildene og ikke har annen backup enn på iCloud, er det kanskje greit å vente noen uker til den endelige versjonen av OS X 10.10.3 med Photos lanseres.

Photos er uansett en flott forbedring. Den er lynkjapp, enkel og gjør det samtidig lett å dele bilder med venner og kjente. Dessuten er den god kompis med iOS.

Del en eller flere bilder kjapt til tilkoblede tjenester. (Ill.: ITavisen)
Det er ikke mange innstillinger å boltre seg i, og det er egentlig helt greit. (Ill.: ITavisen)
2 av 2: iCloud-innstillinger. (Ill.: ITavisen)

Stikkord: Apple, Tester