Hopp til navigasjon Hopp til innhold
«Grrrr...» Alle som har brukt Windows til mer enn epost kjenner til dette. (Ill.: TechNet)

Dette har garantert plaget vettet av deg

Filen er i bruk, men ikke av deg.

Har du noen gang prøvd å slette en fil du ikke bruker på en nettverksstasjon, men får beskjed om at den forbaskede filen er i bruk?

Derfor skjer det
Årsaken er at Windows mellomlagrer mindre versjoner av bilder i en egen database («Thumbs.db»), slik at de på den måten hentes opp kjapt på trege nett.

Godt tenkt, men ikke smart nok gjennomført.

Hva kan gjøres? Jo, du kan fjerne visning av minibildene ved å deaktivere forhåndsvisnings-moduset per mappe.

Dette behøver du altså ikke gjøre for hele systemet, bare i mappestien du har problemer med å slette filer.

Dette skjer
Wikipedia forklarer det godt:

«Når man blar i delte mapper på et nettverk med skriverettigheter lagrer Windows Vista og Windows 7 Thumbs.db-filen på serveren istedet for å bruke den lokale sentralen for lagring av miniatyr-bildene.

Dette kan medføre problemer med å slette filer fordi innholdet blir låst i en tidsperiode. Dette grunnet Windows Explorer sin automatiske opprettelse av en en Thumbs.db-fil på nettverksdisken.»

Kvitt deg med problemet for alltid
Det er en annen mer permanent måte å kvitte seg med problemet på. Gjør du dette deaktiverer du mellomlagringen av bildene på nettdisker.

Kjører du Windows Vista, Windows 7 og Windows 8 (bruk dette tipset om du har XP) er det bare å fyre opp «Local Group Policy Editor»:

Trykk Windows+r, skriv «gpedit.msc» og trykk enter.

Aktiver denne
Blar deg frem til følgende om du bruker Windows Vista eller Windows 7:  

«User Configuration» -> «Administrative Templates» -> «Windows Components» -> «Windows Explorer».

Windows 8-brukere må bruke følgende sti:

«User Configuration» -> «Administrative Templates» -> «Windows Components» -> «File Explorer».

I «Windows Explorer»-mappen eller «File Explorer»-mappen finner du «Turn off caching of thumbnails in hidden thumbs.db files», dobbelklikker på den og aktiverer funksjonen.
 

Kilde:
How-To Geek

Stikkord: Tips, windows