Annonse


Jeg har informert vennene mine: Mobil-varsler er deaktivert

Les første del: «Jeg brukte denne i to uker – det ble ikke slik jeg forestilte meg».

Den vanvittige informasjonsdatabasen vi har tilgang til vil alltid vokse, og jeg har hele tiden ubevisst forsøkt å holde meg oppdatert etter beste evne. Jeg innså at det ikke er nødvendig i samme grad jeg trodde før.

Vær til stede
Jeg tror alle er enig om at opplevelser i det virkelige liv er viktigere enn det som skjer på telefonen. At samtaler, hendelser og relasjoner er viktigere. Likevel bruker de fleste av oss unødvendig mye tid på å konsumere unødvendig innhold på telefonen. Innhold som glemmes noen sekunder etterpå.

Og hva gjør det med oss? Jeg er ingen sosiolog eller forsker, men jeg tør hevde at det gjør mange av oss stresset.

«Digital ADHD» er et begrep som oftere enn før dukker opp i norske medier. Vi skal alltid multitaske, hoppe fra det ene til det andre før det første er ferdig.

Vi er mer opptatt av å komme til punkt B, enn å nyte punkt A mens vi er der. Det er nok det viktigste jeg lærte av mitt lille teite eksperiment. Kanskje høres det ut som svada tatt ut fra en bok full av såkalte visdomsord, men for meg var dette realiteten.

Jeg følte mindre uro av å være uten nett.

Slik tok jeg kontrollen tilbake
Så til det kanskje mange lurer på: Vil jeg bytte ut smarttelefonen med en dumtelefon på permanent basis? Nei, absolutt ikke.

Selv om dette kanskje kan virke selvmotsigende, ser jeg en høy verdi i smarttelefonene. Dingsene vi har er fantastiske ressurser. Jeg tror bare at de fleste av oss ikke har lært å bruke dem riktig. Eller sagt på en annen måte; vi har ikke lært å ikke bruke dem riktig.

Jeg har nå gått tilbake til min smarttelefon. Men det poenget jeg understreker er at jeg ikke vil bruke den som før.

Jeg har nå byttet til et billigere abonnement som ikke tilbyr like mange inkluderte GB i pakken. Hovedproblemet med smarttelefonene slik jeg ser det, er nemlig at informasjonstilgangen – spesielt nå som de fleste har mobildata aktivert store deler av tiden –  er så enorm at den bør begrenses.

Skift til billigere abonnement
De fleste av oss er ikke så flink til å begrense den på egen hånd, derfor kan en teknologisk begrensning i form av lavt forbruk-abonnements være en fin løsning. Jeg har nå mobildata avslått med mindre det er noe helt spesielt jeg skal gjøre, det være seg å sjekke kart, betale parkering med mobilapp eller sende et bilde til noen når jeg ikke har WiFi tilgjengelig.

Jeg har skrudd av alle varsler.

Når noen sender meg melding får jeg ikke vite det før jeg selv aktivt oppsøker den. Jeg tar kontroll over min egen tid og lar ikke andre bestemme når jeg skal svare. Dette har jeg informert venner og familie om på forhånd.

Og husk: Noen ganger kan det være hensiktsmessig å tenke seg litt om før man svarer også. Selv om Facebok opplyser avsenderen når en melding er sett, betyr ikke det at man  svare på den med en gang.

Med mobildata avslått og varsler avslått blir balansen mellom bruk og unødvendig bruk mye klarere og lettere å definere.

Det er verdt forsøket
Jeg er selvfølgelig ingen moralens vokter eller eksperten som sier hva andre skal gjøre. Jeg er bare en tidligere teknologi-journalist som har lært mye om meg selv og min egen teknologibruk.

Mitt budskap er enkelt: Kjenner du deg igjen av noe av det jeg skriver, eller er litt interessert i å få en aha-opplevelse, så prøv gjerne noe lignende.

Du trenger ikke nødvendigvis å gjøre noe så «ekstremt» som å kjøpe en dumtelefon, men du kan eksempelvis slå av mobildata i en eller to uker. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere hva du vil oppleve, men jeg tør hevde at sjansen er stor for at du ikke vil angre på å ha prøvd.

Man kan selvfølgelig hevde at det er unødvendig å skrive en lang artikkel om et tema som virker så «teit», «innlysende» og «åpenbart individuelt». Det er vanskelig å være helt uenig i den påstanden, for det kan virke litt håpløst at egen mobilbruk skal fremstilles som så viktig.

Men i dag er det lett å anklage andre for å bruke mobilen for mye. Jeg tror de fleste av oss bør starte med å se på egen mobilbruk og evaluere den etter å selv ha opplevd kontrasten.

Å virkelig innse hvordan hvor uhyre kjapt den teknologiske verden har utviklet seg de siste årene, vil kanskje forandre noe ved deg for alltid.

Annonse


Annonse