Annonse


Noe lignende kan møte svenske pirater

The Pirate Bay gjenoppstod på thepiratebay.se 31. januar. Det var kanskje ikke så smart.

– Et kriminelt verktøy
For den svenske staten ser nå på muligheten til å svarteliste .se-domener de hevder serverer innhold som bryter svensk lov. Det melder den svenske avisa Dagens Nyheter.

Aktor Fredrik Ingbland har god kjennskap til slike typer saker. Han hevder ovenfor samme avis at «et domenenavn er et hjelpemiddel for en nettside. Brukes nettsiden til ulovlig virksomhet så er domenenavnet et verktøy for kriminell aktivetet.»

Les også: Nå har Kickass Torrents flyttet til Tonga.

Prøver å ta selskapet
Forsøkene til aktoratet er ikke helt nytt, men denne gang prøver de seg på en litt annen strategi.

Før har de nemlig stopper personen som registrerte domenet fra å eie det, men så fort domenet kommer tilbake på markedet, kan samme eier snappe det opp igjen. Derfor går de nå etter Punkt SE som har ansvaret for å registrere alle .se-domener.

Ingblad ønsker ikke at Punkt SE skal overvåke domener staten mener gjør noe ulovlig. Nei, Ingblad ønsker at staten skal få sjenket det respektive domenet fra Punkt SE.

Viktig sak å prøve
Dette kan bety at svenske surfere i fremtiden kanskje blir møtt av samme beskjed amerikanske borgere oppdager når de besøker en nettside som er beslaglagt av for eksempel amerikanske statlige etterretningsorganisasjonen FBI.

Punkt SE synes ikke noe om forlaget, og påpeker at de ikke har noe med innholdet på en nettside å gjøre.

Den første dommen som vil falle i en slik sak vil sette en svært viktig presedens for svensk nett-jus i lang tid, og kanskje blir det nettopp TPB som blir den viktigste brikken. Det er i hvert fall aktoratets håp.

 

Kilde:
Dagens Nyheter

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse