Annonse


Slik kjøpes PC-spill til kriminelt lave priser

Spillbutikker som g2play.net og onlinekeystore.com selger Steam og Origin-spill til utrolig lave priser. Nå viser det seg at en lignende butikk, Kinguin, har videresolgt ulovlig kjøpte nøkler.

Oppdatert, 17:15:

Vi skrev feilaktig at g2play.net hadde vært innblandet i ulovlig handel. Dette stemmer ikke. Det riktige selskapet er G2A.

Ulovlig kjøp
Ifølge Ubisoft er nøklene fra de to
 kjøpt og solgt videre ulovlige, og derfor sperret utvikleren spillet for kundene som har kjøpt en nøkkel fra nettbutikkene.

Annonse


Ifølge Eurogamer ble spillet kjøpt fra EAs Origin-butikk med stjålne kredittkort.

Utbredt?
Vi har lenge ventet på at spillbransjen skulle slå ned på slike nettbutikker, men juridisk sett ser det ut til de har sysakene sine i orden mesteparten av tiden, men det er altså en fare forbundet med kjøp av så billige nøkler: De kan være skaffet på ulovlig vis, noe som er umulig for kunden å vite.

Vi vet ikke hvor utbredt kjøp av spill fra slike butikker er i Norge, men ITavisen kan bekrefte at nøkler kjøpt fra g2play.net og onlinekeystore.com har fungert fint for flere spillere i Norge. Dette omfatter kun kjøp av PC-spill.

Prisene er svært lave og leveransen er kjapp per epost. Trolig kjøpes det store mengder nøkler i bulk fra lavkostland for å kunne holde prisene så lave.

Blant annet selger g2play.net helt ferske Dying Light (vår anmeldelse er underveis) for 230 kroner. Samme butikk tar 245 kroner for Far Cry 4.

Ofte mange prosent avslag
Spesielt Steam gaver (som man kan gi i gave til seg selv) og russiske nøkler er svært billige  – ofte kuttes prisen med 20 og 30 prosent på topp-titler noen uker etter at de er lansert.

Nøklene brukes ofte i kombinasjon med en VPN-server som er i land der spillene lanseres noen dager tidlig, slik at kunden slipper å vente på lanseringen i eget land.

Kinguin klager på Ubisoft
Kinguin er ikke enige i Ubisofts håndtering av saken:

«De bannlyste spillene det er snakk om ble skaffet gjennom lisensiserte grossister og derfor er nøklenes opprineslse fra utgiveren.

Fra spillernes perspektiv er dette det samme som å gå til en butikk, kjøpe et eksemplar av spillet, ta det hjem for så plutselig å få besøk av Ubisoft som tar med seg spillet uten at de først ber kunden om å levere det tilbake», forklarer selskapets markedssjef Bartlomiej Skarbinski.

Selskapet lover nå å gjøre sitt beste for å stenge ute kriminelle selgere, for de videreselger også lisenser fra andre aktører på egen nettside.

 

Kilder:
Eurogamer
Eurogamer

Annonse