Annonse


Elon Musk skal bygge Internett i verdensrommet

Til Bloomberg har nå Elon Musk bekreftet enda et nytt gigant-prosjekt: Internett i verdensrommet levert av SpaceX. Pris: 529 milliarder kroner.

Nå er det også kjent at Musk har startet byggingen av en åtte km. lang Hyperloop-test-bane.

Les også: Dette er Hyperloop.

Mars trenger Internett
Musk har fra før av planer om å kolonisere Mars de kommende tiårene, og i den forbindelse kreves det kommunikasjon mellom den røde planeten og jorda.

Men først er planen at de 700 satellittene som han håper skal suse over hodene våre skal levere Internett til mennesker på jorda som mangler det.

Vil flytte data smartere
Planen er to-delt og selvfølgelig mer ambisiøs enn kun å levere Internett, Musk er jo ikke en mann som skyr utfordringer.

Den ene delen av planen har som mål å øke hastigheten til å flytte data, den andre er å levere Internett til over tre milliarder mennesker som i skrivende stund ikke har god nok tilgang til nettet, eller nett i det hele tatt.

– Større enn noe annet
«Vårt fokus er å lage et globalt kommunikasjonssystem som blir større enn noe annet som har blitt snakket om til nå», forklarte Musk.

Hundrevis av satellitter skal sveve rundt 1,2 mil over oss, noe som er mye nærmere oss enn tradisjonelle kommunikasjons-satellitter som beveger seg i baner på ca. 36,000 km over jordoverflaten.

Hvorfor lavere? Jo, fordi det vil muliggjøre kjappere nett.

Planen er altså å levere fiber-lignende-hastigheter, men til milliarder av mennesker samtidig.

Hopper over mange knutepunkt
En annen fordel med et satellitt-system er at dataene ikke trenger å hoppe mellom et dusin rutere når noen kobler seg mot hverandre på andre siden av kloden.

Pakkene sendes istedet fra brukeren, til rommet, og satellitten som er nærmest den andre brukeren sender så dataene ned til en antenne på jorda.

– 40 prosent kjappere
«Lysets hastighet er 40 prosent kjappere i vakuumet i verdensrommet, enn det er for fiber», forklarte Musk til Bloomberg før avsløringen.

Det er i SpaceX sitt kontor i Seattle prosjektet får sin spede begynnelse med 60 ansatte. Om tre til fire år regner sjefen med at det vil jobbe tusen personer der.

Ikke alle disse skal jobbe med nett-prosjektet, men også raketter for å rekke målet om mars så fort som mulig.

Har en kompis som prøver det samme
Men Musk er ikke den eneste som har planer om verdensrom-Internett.

Grunnleggeren av OneWeb, Greg Wyler, har brukt de siste 15 årene for å prøve å levere nett til 3 milliarder fattige mennesker med ingen eller dårlig nett-tilgang på omtrent samme måte.

Qualcomm og Richard Bransons Virgin Group har investert i prosjektet.

Musk og Wyler er gamle venner, men Musk mener han har et fortrinn grunnet SpaceX.

Musk hevder hans satellitter er mye mer avanserte, og avslører at de to er uenig om hvordan dette bør gjøres. Derfor mener Musk det er naturlig at de konkurrerer istedet for å samarbeide. Branson er ikke enig.

Branson har ikke trua på Musk
«Jeg tror ikke Elon kan konkurrere. Greg har rettighetene, og det er ikke nok plass til et nytt nett. Jeg mener, det er virkelig ikke fysisk plass.

Om Elon ønsker å entre dette området er den logiske tingen for ham å bli med på vårt prosjekt. Jeg tror sjansene for at vi ender opp med å samarbeide er mye høyere enn at vi gjør dette hver for oss.»

 

Kilde:
Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse