Annonse


Vi tok den ikke av på en uke

Fitbit Charge er neste-generasjons livsstilsarmbånd fra markedslederen Fitbit.

Lett, og med super batterilevetid
Førsteinntrykket: Jeg vil heller ha en Fitbit Charge 
på håndleddet, enn en Android Wear-smartklokke. 

Det er for store gap i smartklokkeopplevelsen i skrivende stund: Store, tunge klokker (vi måtte ærlig innrømme at vi tok av oss LGs smartklokke flere ganger) som ikke tar seg så veldig godt ut, må lades hyppig og har et noe merkelig og uferdig grensesnitt som er enda litt rarere på runde paneler.

Ganske dyre er de også.

Annonse


Summerer man opp betyr at de aller fleste bør vente en, ja kanskje til og med to generasjoner, før de vurderer om de trenger en.

Vi påstår ikke at du trenger en Fitbit Charge heller, men du bør teste en før du går for en smartklokke.

Fitibts lineup fra de helt enkle og billigste produktene, til de mest avanserte med pulsmåler. Vi har testet Charge uten pulsmåler. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Derfor kan den erstatte smartklokka
Fitbit Charge innfrir ikke for dem som ønsker en smartklokke som skal gjøre alt, og det er heller ikke poenget: 

Dette er en livvsstilslenke som viser tiden, og følger med på hvor aktiv du er på dagen, og hvor godt eller dårlig du sover på natten.

Skjermen er en bitteliten strek som ikke er på før du selv trykker på en knapp på venstre side. 

Det er også lagt opp for å tappe lett på panelet to ganger for å hente frem klokka, men det fungerer ikke hver gang. Fastvare-oppdatering? Det har jo allerede kommet én.

Gummi-lenka kunne med fordl vært mer elegant å klemme fast på håndleddet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ett trykk henter opp klokka, flere trykk henter frem antall skritt, hvor mange trapper du har gått opp (ikke helt nøyaktig), kaloriforbruk og KM.

Det er dumt at den ikke avslører tiden når man beveger håndleddet opp, men vi skjønner greia:

Alt for å spare på batteriet. Vi kan leve med å trykke på siden. Det er lettere enn å fiske opp mobilen.
 

Det blir ikke enklere, og det er helt greit. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Anonym, og enkel i bruk
Den er mye billigere enn en smartklokke, varer minst en uke på én lading (vi hadde halvparten igjen på batteriet etter syv dagers daglig, men lett bruk!) og merkes nesten ikke på håndleddet. Så lett er den.

Det er dessuten svært enkelt å komme igang.

Slik tar Fitbit-appen seg ut på iOS. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Du kan velge å synkronisere lenka mot Android, iOS eller Windows Phone med Bluetooth (som du bør skru av på mobilen, om ikke varer ikke Charge mer enn drøyt et par dager).

Vi synkroniserer på morgenkvisten, for da kan vi ta en titt på på søvnmønsteret vårt i samme slengen. Mer om dette senere.

Det følger også med en knøttliten USB-dongel som synkroniserer trådløst mot en Mac eller en Windows-PC.

Ingen vi snakket med i løpet av testuke kommenterte den en eneste gang. De la ikke merke til den en eneste gang. For noen er dette et stort pluss, for andre ikke.

Søvnhjelp
Vi har til og med tatt med Fitbit Charge til sengs (den følger med på søvnen din automatisk), noe vi ikke akkurat så frem til – vil den ikke være i veien og vekke oss? Faktisk ikke.

På natten som på dagtid merkes det ikke at man har den på.

Slik ser Fitbit-profilen i nettleseren ut per dag. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Hvor mange timer man sover har man som regel ganske god oversikt over selv. Mer interessant er det at Charge er så sensitiv at den legger merke til et urolig søvnmønster.

Den merker tre forskjellige ting når du tar kvelden: Søvn, rastløse bevegelser i søvne og om du har våknet helt.

Klokka er hverken psykolog eller madrass-spesialist, men synes du at du sover dårlig legger Charge merke til at du har våknet mange ganger iløpet av natta uten å merke det. Dermed kan du ta grep for å gjøre noe med det.

Du kan gå inn på en grafe i etterid og se nøyaktig når du eventuelt var rastløs, eller hvor mange minutter du var våken.

Konklusjon

Jo, takk takk! (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Alt i alt er dette et godt gjennomført produkt som følger med på aktivetetsnivå, søvnkvalitet og gjør sine små grep for å få deg mer aktiv – ikke på en pressende måte, men akkurat nok til at du blir litt mer motivert hver dag.

Dessverre er den ikke helt vanntett, så husk å ta den av før du dusjer etter joggeturen, men den har ingen problemer med regn.

En ekstra-bonus er at Charge også, om ønskelig, kan varsle deg med navn, nummer og vibrering om noen ringer (må skrus på fra appen).

Vi testet Large-modellen, og den tror vi passer bra for de aller fleste.

Det trekker ned at den koster tusnelappen, ikke har pulsmåler og ikke kan dusjes med. Dessuten hadde vi sporadiske problemer med å synkronisere nattes søvn, men dette ordnet seg etter å ha skrudd av og på og Blueooth.

Vi hadde sett for oss at et produkt som dette ikke behøver å koste mer enn 600 kroner grunnet disse manglene, men man får etter hva vi har erfart et kvalitetsprodukt du ikke kvier deg mot å på deg daglig.

(Ill.: ITavisen)

Positivt:
* Varer minst en uke uten lading
* Anonym
* Alt bare funker
* Flott app og nett-grensesnitt
* Følger med på søvnen din
* Klokke
* Vibrerer når mobilen ringer
* Støtter iOS, Android og Windows Phone

 

Negativt:

* Ikke puls-måler
* Anonym
* Ikke helt vanntett
* Litt for dyr

Annonse