Annonse


Disse avgjør Internetts skjebne

I løpet av de neste 35 dagene må de bestemme seg, de 98 som sitter i Cross Community Working Group (CWG) i det internasjonale nettstyringsorganet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Tenkt i 14 år
De har hatt hele 14 år på å tenke seg om, så vi får håpe de tar en klok avgjørelse.

Vi snakker nemlig om intet mindre enn slutten på Internett slik vi kjenner det i dag. Innen ett år skal ICANN løsrives fra amerikansk kontroll. En kontroll de har hatt siden 2000, da den amerikanske regjeringen tegnet en kontrakt med ICANN.

FN eller nasjonal styring? 
Det kan bety at FN får denne rollen. Eller at et helt nytt internasjonalt, demokratisk styringsorgan erstatter ICANN. 

I verste fall – sett med vestlige, liberale øyne – får land som Kina og Iran viljen sin. Da vil hvert enkelt land gis suveren styringsrett over nettet på nasjonalt plan.

Teknikk, ikke politikk
Det siste vil bety at land med myndigheter som ikke tolererer meninger som går på tvers av deres syn i hvert fall teoretisk vil kunne utøve langt mer effektiv sensur og overvåking av nettbruk enn i dag.

Vi må likevel huske på at ICANN ikke styrer noe annet enn nettets oppbygning når det gjelder navn og adresser. De har med andre ord aldri hatt eller ønsket å ha en politisk rolle.

Kan få konsekvenser
Og dersom flertallet av landene som er representert i de styrende organer får det som de vil, vil det forbli slik.

Det CWC skal avgjøre er likevel viktig nok. For selv om det nok er enighet om hva som skal styres, er det jo viktig hvem som styrer det.

Frist til 27. november
For tekniske endringer kan ha konsekvenser både for ytringsfrihet, rettssikkerhet og politikk.

Arbeidsgruppa har frist fram til 27. november til å avgi sin uttalelse. Da er det Thanksgiving i USA, så det er ikke gitt at de som i dag styrer nettet legger merke til det…

Oppdatert 24/10-2014 kl. 12:05: Selve avgjørelsen tas av NTIA IANA Functions’ Stewardship Transition, og ikke av CWG. Takk til Roger Jørgensen​ (se kommentarfeltet) for korrigering.

Kilder:
The Register
Cross Community Working Group (CWG)
Twitter

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse