Annonse


Krever 991 000 kroner av hver eneste fildeler

En måned før filmen «Dallas Buyers Club» skulle ha première, ble den lekket til nett.

Tusenvis av filmentusiaster lastet ned den relativt smale filmen, til filmselskapet Voltage Pictures store fortvilelse.

Bestemte seg for hevn
I februar i år bestemte filmselskapet seg for å ta hevn.

Derfor bebudet de søksmål mot hver eneste fildeler som lastet ned filmen. Kravet er på 150 000 dollar pr. nedlasting – om lag 991 000 kroner.

Betal eller ta kostnadene
Om de saksøkte ikke betaler med én gang, blir de trukket for retten. Forsvarerkostnadene ved en sak kan beløpe seg fra 25 000 til 50 000 dollar (mellom 165 000 og 330 000 kroner) om saken føres i USA.

For å klare dette er de avhengige av å få tak i navnene bak IP-adressene som kan kobles til opp- og nedlasting av filmen via torrent-nettverkene.

Utvider med flere land
Denne informasjonen er det bare nettleverandørene som har, og de er som oftest ikke villige til å tyste på kundene sine.

Søksmålet er reist i en domstol i Texas, men filmselskapet ønsker å utvide til flere land. I første omgang Australia, der de nå har rettet en henvendelse til nettleverandøren iiNet.

– Det vil vi aldri gjøre
De sier klart at de ikke akter å utlevere slike opplysninger.

– iiNet vil aldri gi fra seg kundeopplysninger til tredjepart slik som et filmselskap, med mindre vi blir beordret til det av en dommer. Vi tar både våre kunders personvern og våre juridiske forpliktelser på alvor, skriver iiNets juridiske sjef Steve Dalby på selskapets blogg under tittelen «Not our kind of club».

– Får ikke forsvare seg
Dalby er langt på vei enig i at et filmselskap må beskytte sin intellektuelle eiendom, men er ikke med på at dette skal skje i form av private søksmål som formuleres som en trussel.

– Det er kanskje rimelig at et filmselskap spør oss om identiteten til personer de mistenker for å ha brutt deres opphavsrett. Likevel er dette bare foruftig dersom filselskapet har til hensikt å bruke opplynsignene på en rettferdig måte og la de påståtte forbryterne få framføre sin sak i retten, skriver Dalby videre.

Kilder:
The iiNet Blog
Torrentfreak
NBC Chicago

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse