Annonse


Dette vet vi om «Windows 10»

Klokken 19:00 norsk tid skal Microsoft fra San Francisco, California, vise frem Windows 9 for første gang.

Microsoft strømmer ikke direktevideo fra pressekonferansen, men amerikansk presse er tilstede og følger utviklingen fortløpende – det samme gjør vi.

Det var det
Microsoft har avslørt at nye Windows heter Windows 10, og at det kommer i midten av 2015 (april har tidligere vært ryktet).

Imorgen starter Microsoft opp testprogrammet så de som ønsker å teste beta-versjoner av operativsystemet får muligheten. Adressen er: http://preview.windows.com.

Microsoft girer opp til Windows 10 beta-testing. (Ill.: Microsoft)

Vi tippper de som ønsker vil kunne laste ned i fra i morgen av, men før vi har dette i klartekst tør vi ikke bekrefte.

Slik fungerer Windows 10 med berøring:

Tar en OS X
Windows 10 har støtte for flere skrivebord, og da er det desto viktigere å holde orden på programmene. Microosft ønsker å lære opp multitasking-nybegynnere til å bli bedre til akkurat dette, og introduserer derfor oppgavevisning i Windows 10.

Funksjonen fungerer på samme måte som Expose i OS X ved at den samler alle åpne programmer side om side.

Det er forbedringer for mer «avanserte» brukere å finne i tiern også. Du kan f.eks. endelig klippe og lime inn hele stinavn rett inn i terminalen (command) med ctrl+v, uten å måtte gå via terminalvinduet med musa og aktivere funksjonen.

Charms-verktøy-linjen er fortastt å finne i Windows 10, men den kommer til å bli forandret. I denne versjonen ser den lik ut den i Windows 8.

– Balanse
– Vi prøver å finne en balanse, slik at alle Windows 7-brukerne får en familiær opplevelse på enheter de allerede eier.

Microsoft har altså endeig insett at Windows 7-brukebasen er for stor, og Windows 8 for upoplært. Startmenyen kommer jo tilbake i Windows 10.

– Når brukeren i Windows 8 startet en moderne app, kom personen liksom til et annet miljø.

Vi ønsker ikke dette lenger, vi vil at brukere på PC med mus og tastatur skal ha et grensenistt de kjenner igjen, forklarer Microsofts Joe Belfiore.

Startmenyen fungerer i hovedsak som den tradisjonelle, men er krydret med elementer fra Modern UI-designspråket, dessuten kan man gjøre den til sin egen i langt større grad – blant annet ved å endre størrelse.

Når startmenyen er i berøringsmodus og fyller hele skjermen, har man fortsatt tilgang til oppgavelinjen og den tradisjonelle startmenyen.

Den nye startmenyen har selvsagt universal-søk, og henter inn resultater fra nettet.

Hva gjelder Modern UI-apps og programmer på skrivebordet, vil du kunne feste dem til hjørnene på skjermen akkurat som man gjør med vanlige programmer, om hverandre.

En for alle, alle for en
Men OS-et kunne like godt blitt døpt Windows One, for dette er
det OS-et som skal gjøre Windows-universet helt igjen:

* En produktfamilie
* En plattform
* En butikk

WiFi-passordet på pressekofenransen er «Windows2015», så de som var i tvil om dette var et neste-års-produkt eller ikke, behøver ikke undres lenger.

Og navnet er…
Windows-sjef Terry Myerson åpnet pressekonferansen med å stadfeste at 500 millioner mennesker bruker Windows per i dag, men at OS-et står på kanten av noe nytt: et «Threshold». OS-et må være laget for skyen først, proklamerte han.

Navnet på nye Windows? Windows One. Så da har vi «Windows One», og Xbox One, og Windows Phone… One?

Beklager, navnet er ikke Windows One. Meyrson prøvde å være morsom. Navnet er «Windows 10» (trolig et nikk til Windows 1.0).

Nye Windows er tydeligvis en så stor oppgradering og forbedring at Microsoft har valgt å hoppe over et tall.

Windows 10 er ifølge Terry Myerson «den riktige opplevelsen levert på riktig tid».

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse