Annonse


– Det kalles oppskrift, dummen!

Den 19. juni i år avsa amerikansk Høyesterett en skjellsettende dom i den såkalte Alice v. CLS Bank-saken.

Helt alminnelig
I dommen ble det slått fast at det ikke går an å patentbeskytte helt alminnelige gjøremål på en datamaskin – i dette tilfelle finansielle transaksjoner.

I kjølvannet av dommen har det kommet en lang rekke dommer i lokale domstoler i USA. Mange av dem viser tydelig hvordan patenttroll nå stoppes effektivt.

Patenttroll er som kjent selskaper og enkeltpersoner som skriker «vi fant på det først!» og «vi har eneretten!» for den minste ting, uansett hvor banal og alminnelig «oppfinnelsen» er.

Annonse


Telefonen er oppfunnet
Vox.com har leget en liste over de mest kuriøse sakene den siste tida:

En dommer i Delaware sa kontant nei til telegiganten Comcast, som mente de hadde eneretten på å «sjekke om brukeren er der før en forbindelse blir opprettet».

Retten fant at dette prinsippet hadde eksistert så lenge folk hadde ringt hverandre – altså siden Alexander Graham Bell tok patent på telefonen i 1876.

En meny er en meny
Retten i New York sa den 8. juli nei til et patent på å «bruke en datamaskin til å planlegge et måltid med den hensikt å fullføre en diett».

Dommeren var ikke imponert over selskapet DietGoal Innovations, som mente de hadde laget et unikt meny-system for noe retten konkluderte med bare var en vanlig matoppskrift.

– Justér fargene selv!
Den 17. juli bestemte en føderal ankedomstol at Polaroid (de som i sin tid ga deg bilder som kunne framkalles med en gang) ikke kunne få patent på et system som gjør at farger vises på samme måte på ulike enheter.

Dommeren mente at dette kunne enhver gjøre ved å justere fargene på mobil eller maskin selv.

Bingo!
En annen føderal rett avviste den 26. august patent på et Bingo-program for PC.

Retten kunne ikke se at PC-bingo skilte seg fra gammeldags Bingo med penn og papir.

«Ved hjelp av en datamaskin»
Den 11. september falt en dom i Florida som nok kommer til å bli en klassiker i rettshistorien. Selskapet Every Penny Counts saksøkte storbanken Wells Fargo for å har stjålet deres patent.

Dette patentet gikk ut på «konseptet med å subtrahere en liten mengde penger fra hver av mange betalinger for å akkumulere et større pengesum – ved hjelp av en datamaskin».

Som sett i Supermann III…
Dommeren Steven Merryday mente bankene har holdt på med dette siden tidenes morgen.

Og la for sikkerhets skyld til at han hadde sett noe lignende i filmen «Supermann III», der banditten Gus Gorman (spilt av Richard Pryor) fant ut hvordan han kunne stjele avrundingsbeløp fra kollegenes lønningsposer…

Annonse