Annonse


– NSA tipser Tor om hull

Høyt kvalifiserte dataeksperter innen den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og den britiske søsterorganisasjonen GCHQ lekker hemmeligheter til det anonyme nettverket Tor.

Dette hevder Andrew Lewman, som er ansvarlig for alle aktivitetene innen Tor Project.

– Får god hjelp
I et intervju med BBC sier Lewman at han har fått god hjelp av både amerikanske og britiske spioner når det gjelder å avdekke mulige hull som kan føre til at noen (for eksempel statlige organisasjoner) kan trenge inn bak krypteringsmurene.

– Det er nok av folk i begge organisasjoner som lekker data til oss anonymt og som sier «kanskje du skulle kikke litt her» eller «kanskje du burde fikse dette», sier Lewman.

– Kan bare komme fra spioner
Han hevder at slike tips kommer inn med ujevne mellomrom og ofte flere ganger i måneden.

Samtidig vet han ikke hvem som tipser, siden tipsene er anonyme. Men av årsaker han ikke ønsker å oppgi, føler han seg sikker på at slike tips bare kan komme fra kvalifiserte dataspioner som jobber for myndighetene.

– Misfornøyde medarbeidere
Hvilke motiver disse spionene skulle ha for å gi Tor slike tips, er uklart.

Men Lewman hevder at en avhopper og varsler fra NSA, William Binney, har fortalt ham at det finnes folk innen NSA som har sett seg lei på all den ulovlige overvåkingen, og at de derfor vil styrke Tor-nettverket.

Ødelegger for sine egne
Det er en kjent sak at både politi og militær etterretning jobber aktivt mot Tor, og at Tor-brukere ofte blir gjenstand for mer oppmerksomhet fra myndighetene enn nettbrukere som bruker det vanlige, åpne nettet.

Dersom Lewmans påstander stemmer, underminerer tipserne sine kollegers arbeid med å avdekke kriminalitet.

NSA bruker også Tor
Samtidig er det et faktum at også etterretningsorganisasjonene selv bruker Tor (som faktisk ble sponset av det amerikanske forsvaret da det ble utviklet) for å holde sine data unna snokere.

Dermed er det ikke urimelig å tro at tipsingen kan være i deres interesse likevel.

Verken NSA eller GCHQ vil kommentere påstandene overfor BBC.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse