Annonse


Hvem har skylda for floppen?

I dag har «The Expendables 3» med veteran-actionheltene Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger og Mel Gibson première på norske kinoer.

Skuffende åpning
I USA hadde filmen førprèmiere mandag i forrige uke i Los Angeles, og på vanlige kinoer i USA helga etter.

Det gikk ikke så bra.

Så få gadd å gå å se den i åpningshelga at billettinntektene havnet på bare 16 millioner dollar – om lag 98 millioner kroner. Totalt har filmen ifølge IMDb filmen spilt inn i underkant av 20 millioner dollar (om lag 123 millioner kroner) i uka den har vært ute.

Annonse


Til sammenligning kostet det 90 millioner dollar (552 millioner kroner) å lage den. I tillegg kommer markedsføringskostnader på 30 millioner dollar (184 millioner kroner).

Sinte og fortvilte
Filmselskapet Lionsgate har selv ingen kommentarer, men det er grunn til å tro at de reagerer med sinne og fortvilelse. 

I forkant av premièren har de gått til en rekke skritt mot fildelingsnettsteder, og det er ikke utenkelig at de regner filmpirater og fildelere som medansvarlige for at filmen går så dårlig.

Og de får støtte av uavhengige kolleger i filmbransjen.

– Helt klart en årsak
– Dette er helt klart en situasjon hvor dette har hatt betydning. Det er vanskelig å måle, men det er ingen tvil om at ringvirkninger i form av jungeltelegrafen på forhånd også er en av årsakene til den dårlige starten, sier filmbransjeanalytikeren Phil Contrino i BoxOffice.com til det amerikanske filmbransjeorganet Variety.

Hele fire uker før premièren ble filmen lagt ulovlig ut på nettet, visstnok i en teknisk vært god utgave.

– Vanskelig å se sammenheng
Selv om over fem millioner lastet den ned, var den absolutt ikke på topp på pirat-statistikken den aktuelle uka. Langt foran lå båre «Captain America: The Winter Soldier», «Divergent» og «The Amazing Spider-Man 2».

Og mange, blant dem medieanalytikeren Paul Dergarabedian, henviser til at det ikke er mulig å se noen sammenheng mellom antallet nedlastinger av en ulovlig før-kopi og hvordan filmen gjør det på kino.

Bare mindre andel i USA
– Det er ikke klart om majoriteten av folk som lastet ned filmen ulovlig på forhånd ville ha betalt for å se filmen på kino om den ikke var tilgengelig på nettet, sier han til Variety.

New York Times påpeker at bare en mindre andel av de ulovlige nedlastingene skjedde i USA.

– Rett og slett middelmådig
Screenrant.com mener rett og slett at filmen er middelmådig, og at det er dette som er årsaken til at folk ikke gidder å se den.

Overveiende lunkne og mange direkte dårlige anmeldelser (les Dagbladets Inger Merete Hoblestads mening HER) støtter opp om denne teorien.

Sendte ut tusenvis av advarsler
Lionsgate er imidlertid av en helt annen mening. De svarte med den reneste masse-aksjonen mot piratsider.

Tusenvis av skarpe advarsler ble sendt til nettsteder der filmen var tilgjengelig: Vekk med den, ellers blir det tatt rettslige skritt.

Saksøkte seks
I tillegg saksøkte de seks nettsteder med én gang: Limetorrents.com, Billionuploads.com, Hulkfile.eu, Played.to, Swankshare.com og Dotsemper.com.

Hulkfile.eu valgte å stenge etter at de mottok en såkalt midertidig forføyning (øyeblikkelig stopp i påvente av endelig dom).

Vil inngå forlik
Like etter fulgte Swankshare etter. Limetorrents forble på nett, men fjernet alle Expendables 3-kopiene, og til og med den lovlige traileren.

Nå tyder mye på Lionsgate at de er villige til å droppe søksmålene om nettstedene inngår forlik med dem.

– Kan vi snakke sammen?
I en e-post fra Lionsgates advokat som nettstedet Torrentfreak har fått tilgang til heter det:

Takk for e-posten. Som du vet har domstolen utstedt en midlertidig forføyning, og prosessen vil pågå med mindre vi klarer å få til et forlik. Jeg tror det ville være nyttig om vi fant et tidspunkt for å snakke sammen på telefon. 

– Skal kompensere for tapet
Det er neppe trolig at Lionsgate vil nøye seg med en hyggeprat.

All erfaring tilsier at når et filmselskap først er på krigsstien mot opphavsrettsbrudd, så begynner millionene å rulle. I dollar.

Mange tror nå at Lionsgate prøver å få inn pengene de taper på filmen via rettsapparatet.

Har neppe råd til å betale
Om de klarer det, er en helt annen sak. For selv om filmselskapene selv mener de taper store penger på fildeling, så er det få som tjener penger på den samme fildelingen.

Varene er jo gratis, og annonsemarkedet (som stort sett består av mykporno og gambling) er neppe så lukrativt at det er nok til å betale millionerstatninger. 

Kilder:
Variety
Tech Dirt
IMDb
Torrentfreak
Digital Digest
New York Times
Screenrant.com
 

 

 

 

 

 

 

 

Annonse