Amsterdam, Netherlands - Dec 2013

Annonse


Halliker, hackere og fyllekjørere

I sitt iherdige arbeid med å følge opp EUs «retten til å glemme»-dom, har Google nå fjernet  12 lenker til helt ordinære nyhetssaker skrevet av den ærverdige, britiske presseinstitusjonen BBC.

Dette melder BBC selv.

Prostitusjon og økonomi
I tillegg til den allerede mye omtalte artikkelen til BBCs tidligere økonomiredaktør Robert Preston om bankmannen Stan O’Neal, har nå ytterligere 11 BBC-saker til forsvunnet fra Googles søkeresultater etter anmodning fra personene som blir omtalt.

Blant sakene er opprullingen av ett av Europas største prostitusjonsnettverk i 2003, der en britisk kvinne ble kjent skyldig som lederen bak.

Annonse


Kvinnen brukte Googles klagesystem og fikk medhold.

Ble kalt «idiot»
I en annen og mindre alvorlig sak fikk en muligens mindre oppvakt biltyv betegnelsen «idiot» av sin egen advokat.

Taktikken lyktes. Tyven ble i 2004 dømt til samfunnsstraff i stedet for fire års fengsel, som var aktors påstand.

Men den dømte biltyven ville ikke at betegnelsen «idiot» skulle hefte ved ham resten av livet, så Google sa ja.

Skulle bare flytte bilen
Det samme skjedde med en i 2008 18 år gammel student i Bristol som fikk en bot på 115 pund (om lag 1 183 norske kroner) for å ha kjørt bil i fylla på universitetsområdet.

Bilen krasjet i en trapp før den fikk gjort noen skade, og studenten forklarte at han kom på at han måtte flytte bilen mens han var ute og drakk med medstudenter.

Den angrende synderen så mørkt på at historien skulle ligge på Google-«CVen» hans til evig tid, og fikk medhold.

Hevnlysten IT-mann
En IT-mann som ville ta hevn over sin tidligere arbeidsgiver (avisen Daily Mail)  ved å hacke dem fikk 18 måneders fengsel for trusler. Hackingen ble aldri utført.

Også denne personen fikk medhold hos Google, trolig på grunn av mulighetene for senere arbeid.

Men historien daterer seg tilbake til 2000, og mannen skal ikke ha vært arbeidsløs siden da…

Taktikk fra BBC og Google
Taktikken ser ut til å være å re-publisere artiklene igjen og igjen, slik at ny Google-søknad må sendes inn for hver gang.

Google er trolig ikke altfor sure for dette, siden de flere ganger har uttrykt at de er svært lite glade for slette-pålegget fra EU.

Bevisst provokasjon?
Mange har spekulert i om Google bevisst velger ut nyhetssaker for å synliggjøre hvor absurd pålegget er – i håp om at dommen vil bli opphevet.

Dette på tross av at det står tydelig i dommen at saker som har offentlig interesse ikke skal slettes.

Lett å skifte versjon
Det hele blir ikke mindre absurd av at slettingen bare gjelder de europeiske versjonene (inklusive den norske, selv om vi ikke er med i EU) av Google.

Hvem som helst kan enkelt skifte over til den amerikanske versjonen (Google.com). Dessuten vil de søkeresultatene som er fjernet komme opp både hos Yahoo og Bing, samt andre søkemotorer.

Bare å bruke de andre
Dommen gjelder alle søkemotorer som opererer fra Europa, men systemet fungerer slik at det er søkemotorene selv som må ta stilling til slette-henvendelser.

Så langt har det ikke kommet fram at Bing, Yahoo eller noen av de andre har fjernet nyhetssaker fra søkeresultatene sine.

Les også:
Her er nettsidene Google skjuler
Hvorfor kan ikke Google bare gi seg?
Halvparten blir godkjent

 

Annonse