Germany, Bavaria, Munich, New Town Hall at Marienplatz

Annonse


– De ansatte lider

I 2004 bestemte byrådet i München at de skulle kaste ut 14 000 Windows-PCer og erstatte dem med Linux.

– Som Berlinmurens fall
– Det fallet av Berlinmuren var for verdenspolitikken, er dette for vår bransje, uttalte Tysklands Linux/SUSE-frontfiguren Richard Seibt da seieren var et faktum.

Siden har den sørtyske storbyen blitt sett på som en foregangsby hos tilhengere av åpen programvare.

– Ekstra besvær
Nå vurderer München å gjeninnføre Windows, melder München-avisen Züddeutsche Zeitung.

Annonse


Årsaken er de mange klagene som kommer, samt det som byadministrasjonen kaller «alt ekstra besvær».

E-post og kalender årsak
80 prosent av de ansatte i byens offentlige administrasjon har konsekvent unngått kjøpevare i ti år, og har i ti år brukt OpenOffice istedet for Microsoft Office.

Mangelfull integrasjon mot andre offentlige systemer oppgi som viktigste årsak til misnøyen. Konkret gjelder dette adresselister, kalendere og e-post.

– Blir svært dyrt
– Når hele verden arbeider med et standardprogram, så er det viktig at vi er på samme system, sier Münchens varaordfører Josef Schmid.

Argumentet om at Linux er billigere enn Microsoft, overbeviser ham ikke.

– Jeg har inntrykk av at Linux er svært dyrt fordi det er så mye vi må programmere selv, sier han.

– De ansatte lider
De ti årene med Linux har skapt så mye trøbbel at Josef Schmid nå vil kalle inn eksperter for å foreta en vurdering av fordeler, ulemper og kostnader ved å gå tilbake til programvare fra gode, gamle Microsoft.

– Uansett må vi endre på dette. Overalt der jeg kommer, får jeg bekreftet at de ansatte lider. Hvis ekspertene anbefaler en tilbakegang til Windows, skal jeg ikke motsette meg dette, sier varaordføreren.

– Ikke flere klager enn normalt
Oppdatert 20/8-2014 kl. 12.35: Talsmann Stefan Hauf for byrådet i München understreker overfor Tech Republic at varaordfører Josef Schmids uttalelser står for hans egen regning, og at det bare er snakk om å utrede kommunens IT-strategi på generelt grunnlag. Det er med andre ord ikke tatt noen avgjørelse verken om å forlate Linux som plattform eller returnere til Windows.

Hauf sier også at antallet klager på Linux ikke overstiger det som er normalt for klager i forbindelse med IT innen offentlig virksomhet.

Sammenheng med Microsoft-hus?
Det hører for øvrig med til historien at Microsoft i fjor valgte å legge sitt tyske hovedkvarter nettopp til München. Mange har spekulert i om varaordførerens ilske utspill mot Linux kan ha sammenheng med dette.

Varaordføreren skal ikke ha vært direkte involvert i arbeidet med å få Microsoft til byen.

 

 

 

 

 

Annonse