Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kinesiske Xiaomi beklager at de lastet opp brukernes telefonkontakter til egne servere uten å spørre brukeren om lov. Det kom søndag en oppdatering som istedet for å gjøre dette automatisk, spør brukeren om det er greit. (Ill.: Xiaomi )

Xiaomi erkjenner personvernflause

Nå forklarer de hva som skjedde.

Mobil-produsenten Xiaomi, som nå virkelig skyter fart i Kina (de var større enn Samsung i andre kvartal i år, i hjemlandet), har erkjent at de lastet opp brukernes mobil-kontakter til egne servere uten å spørre brukeren.

Erkjenner å ha lastet opp nummer
Det var 30. juli vi kunne melde om en bruker som hadde avdekket at hans SMS og bilder ble sendt avgårde til en server i Kina når selskapet phablet «RedMi Note» var tilkoblet WiFi-nett.

Om selskapet faktisk hentet bilder, skriver ikke Xiaomi noe om, for det er en F-Secure-avsløring som de nå svarer på, og som trolig også forklarer de mystiske server-tilkoblingene.

F-Secure avdekket at mobilen lastet opp IMEI-nummer og mobilnumre til serverne, men det står ingenting om private 

Forklarer seg
Det er «Vice President» Hugo Barra som nå unnskylder for opplasting av mobilnummer.

Slik forklarer Barra hendelsen i en lengre pressemelding du kan lese i sin helhet her:

«En fersk rapport fra F-Secure reiste bekymringer for personvernet ved å hevde at Xiaomi-enheter sender telefonnumre til Xiaomi-servere.

Disse bekymringene refererer til MIUI Cloud Messaging-tjenesten.

Siden det er vår høyeste prioritet å beskytte brukerdata og privatliv, har vi besluttet å gjøre MIUI Cloud Messaging en «opt-in»-tjeneste og ikke lenger noe som automatisk aktiveres for brukerne.

Vi beklager eventuelle bekymringer forårsaket for våre brukere og Mi-fans. Vi vil også takke media og brukere som har sendt oss tilbakemeldinger og forslag, slik at vi kan forbedre og levere bedre nett-tjenester.»

Har «iMessage»-tjeneste
Xiaomi, som Apple, har også en «iMessage»-lignende tjeneste. Forskjellen på de to, til nå, er at førstnevnte aktiverte tjenesten uten at brukerne var klar over det.

Slik fungerer det:

«Når en MIUI-bruker åpner en SMS, en telefonkontakt, eller lager en ny kontakt, kobler enheten seg til Cloud Messaging-serverne, og videresender nummeret til kontakten og ber spør om brukeren er på nett.

Dette gjør det mulig for avsenderes å vite med en gang om de kan sende en tekstmelding til brukeren uten å bruke penger på en SMS-melding.»

Har lansert oppdatering
Barra forklarer at selskapet på søndag dyttet ut en OTA-oppdatering til sine produkter som spør om eieren faktisk ønsker å benytte seg av tjenesten.

Selskapet lover også at samtlige nummer som er sendt til serverne skal krypteres og slettes etter å ha undersøkt om brukeren online.
 

Kilder:
Yahoo
9to5google

Stikkord: personvern, xiaomi