Various

Annonse


Hvorfor kan ikke Google bare gi seg?

Kommentar: EUs «retten til å bli glemt»-pålegg til Google og andre søkemotorer er først og fremst ment for ordførerkandidaten Lena Linge og andre som blir uskyldig hengt ut på nettet eller opplever at private saker som aldri skulle vært i det offentlige rom kommer opp hver gang noen søker på navnet deres.

Bruker ytringsfriheten
Men Google har gjort det til en sak om ytringsfrihet.

For oss ser det ut som om Google bevisst har valgt seg ut saker som er egnet til å sjokkere både pressefolk og politikere som er opptatt av informasjonsfrihet.

Fjernet BBC-artikkel
De fjernet lenken til en artikkel som BBCs økonomiredaktør Robert Peston skrev om bankdirektøren Stan O’Neal der han ga O’Neal skylden for bankkrisen i 2008.

Annonse
Det var snakk om en velbegrunnet kommentar basert på fakta som senere ikke har blitt tilbakevist.

De fjernet også alle spor etter saken om fotballdommeren Dougie McDonald, som ble tatt i løgn etter å ha dømt en kamp mellom Celtic og Dundee United.

Ikke tvil om fakta
Heller ikke her var det tvil om fakta i saken. McDonald hadde klaget til Google med EU-dommen i hånd utelukkende fordi han mente artiklene kunne bli et problem for sin videre karriere.

Google snudde riktig nok i fotball-saken, men har opprettholdt blokkeringen av O’Neal-søk.

Bare privatsaker
EU-dommen sier klart at slettingen bare skal skje dersom saken ikke har offentlig interesse.

Det er med andre ord slett ikke meningen at banksjefer, fotballtrenere og andre offentlige ressurspersoner med god råd til advokat skal få fjernet ubehagelig informasjon, mens en tenåring i Trondheim skal måtte vente i kø om noen har montert hodet hennes på en pornomodell.

Men det er altså slik Google praktiserer reglene – trolig for å skape en opinion som igjen skal presse EU til å omgjøre dommen.

Bare skjult i Europa
I dag ble det for øvrig kjent at EU vil kreve at Google utvider slettingen til hele verden. Det er nemlig slik at reglene bare gjelder de europeiske utgavene av Google.

Om du bruker den amerikanske eller japanske utgaven, kommer søkeresultatene opp som før.

Bevisst sabotasje
EU sier forsiktig at «Googles respons har vært utilstrekkelig».

Vi vil driste oss til å mene at de bevisst saboterer dommen og dermed personvernet under dekke av å være ytringsfrihetens høye forsvarer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse