Computer generated image of an illegal piracy download. Concept for internet piracy.

Annonse


ADVARSEL: Du er pirat!

Fra nyttår begynner britiske nettleverandører å sende ut advarsel til kunder som er ofte innom nettsteder er det ligger piratkopiert materiale.

Fire år siden vedtak
Dette skjer i henhold til Digital Economy Act, som ble vedtatt allerede i 2010.

Men først nå har altså britiske myndigheter fått på plass et system som skal avskrekke folk som laster ned og opp ulovlig.

Forsøkt i Frankrike
Opprinnelig var det meningen at advarslene skulle følges opp av sanksjoner. I grove tilfeller skulle man i siste instans kutte nettforbindelsen til verstingene og avskjære dem fra å kjøpe nettforbindelse andre steder.

Annonse


Dette ble forøkt i Frankrike med den såkalte HADOPI-loven, med lite hell. I fjor sommen ble hele systemet med advarsler og trusler om utestenging skrotet.

Langt mildere variant
Klok av skade vil britene ikke gjenta det samme i sitt land.

Dermed blir det såkalte Voluntary Copyright Alert-programmet (VCAP) en langt mildere variant enn det som ble skissert for fire år siden.

Frivillig system
Systemet blir som navnet sier frivillig. Det betyr at nettleverandørene selv kan velge om de vil sende ut advarsler eller ikke.

Storbritannias største nettleverandører – som BT, TalkTalk, Virgin og Sky – har likevel valgt å slutte seg til.

Ingenting skjer
Men de av kundene deres som måtte være storforbrukere av gratis og ulovlig film, musikk, spill og bøker kan trolig sove trygt om natta selv om de får en ubehagelig e-post.

For selv om du velger å ignorere advarselen og fortsette som før, skjer det ingen verdens ting

– VCAP handler ikke om å nekte folk tilgang til nettet. Det handler om å endre holdninger og øke bevisstheten slik at folk kan gjøre riktige valg, sier Geoff Taylor i platebransjeorganisasjonen BPI til BBC.

Slutt med det, ellers…
The Register er kjent for sin britiske humor. I sin overskrift om saken skriver de følgende:

Du! Pirat! Slutt med piratvirksomheten! Ellers skal vi formane deg høflig. Gjentatte ganger om nødvendig. Og så skal vi gå rundt og fortelle folk at du lukter vondt. Nei, ikke akkurat det, da.

Annonse