Annonse


Nå blir kryptering mye enklere

Kryptering med PGP og andre verktøy er nokså kronglete. Så kronglete at NSA-varsleren Edward Snowden etter sigende brukte 12 minutter på å forklare The Guardian-journalisten Glenn Greenwald hvordan han skulle gjøre det.

Håp for resten av oss
Nå er det imidlertid håp også for de som kvier seg for å begynne å sette seg inn i en verden som så langt har vært forbeholdt matematikere og supernerder.

Den kanadiske programmereren Nadim Kobeissi har nemlig laget et tilleggsprogram til Chrome som gjør det lekende lett å kryptere.

– Umulig å gjøre feil
– Det er superenkelt, tilgjengelig og nesten umulig å gjøre feil i. Ingen innlogging, ingen private nøkler å holde styr på. Begge deler er eliminert. Det er det spesielle, sier Kobeissi til Wired.

Annonse
Det er bare å dra inn bilder, video eller tekst som du ønsker å beskytte mot innsyn i et nettleservindu, så fikser programmet resten.

Du velger selv hvem som skal kunne se informasjonen.

Prøveversjon først
Programmet har fått navnet miniLock, som skal presenteres på HOPE-konferansen i New York senere denne måneden.

miniLock vil foreløpig bare bli tilgjengelig via GitHub. Dette fordi Kobeissi vil forsikre seg om at alt virker som det skal og tette eventuelle hull via tilbakemeldinger fra tidlige brukere.

Men på sikt vil det bli gjort tilgjengelig via Chrome nettmarked.

Kritikk for tidlige feil
miniLock hadde en litt tung start, og Kobiessi mottok til dels hard kritikk fra kolleger for hull som var der, men som nå er tettet.

Professor i kryptologi Matthew Green ved Johns Hopkins-universitetet i USA har gjennomgått programmet, og mener at det nå er patent.

– Nadim får mye dritt. Men å kritisere ham for ting han gjorde for mange år siden er urettferdig, sier han til Wired.

Ikke for super-paranoide
Kobeissi selv vil ikke garantere at programmet er NSA-sikkert, og anbefaler foreløpig ikke at det brukes i forbindelse med nasjonens sikkerhet eller kritiske, offentlige oppgaver.

Og allerede så tidlig som i september ifjor kunne Edward Snowden avsløre at NSA helt siden 2010 ikke har vært i stand til å komme rundt kryptering. Dette skjer gjennom bakdører til servere, tilgang til kommersielle krypteringsnøkler og ved å utnytte svakheter i programvare.

Men for privatpersoner som myndighetene ikke gidder å sette et kobbel av godt betalte hackere på kan miniLock bli et funn.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse