Annonse


I dette landet er fildelerne beskyttet av loven

Sveits er et land vi vanligvis forbinder med penger, fjell og klokker.

Ulovlig å laste opp
Men landet har også blitt kjent som frihavn for fildelere av den ulovlige sorten.

I Sveits er det – som i Norge – forbudt å laste opp filmer, musikk eller andre ting uten tillatelse fra opphavsmenn.

Havnet på liste
Men i motsetning til Norge er det lov å laste ned. I tillegg er det forbudt å overvåke folk, slik at man eventuelt kan ta fildelere som ulovlig laster opp.

Annonse
Det har fått amerikanerne til å se rødt. Nå har de satt Sveits på en såkalt «watch list» sammen med land som Russland, Kina og India.

– Gjemmested for lovbrytere
– Landet har blitt et attraktivt gjemmested for tjenester som er tungt engasjert i å bryte opphavsretten, uttalte IIPA (Internationational Intellectual Property Allliance) i fjor.

IIPA representerer amerikanske rettighetshavere over hele verden og jobber aktivt for å få en slutt på ulovlig kopiering og distribusjon.

Kan komme til å blokkere
Ifølge Torrentfreak.com vil nå sveitsiske myndigheter åpne for blokkering av nettsteder. De vil også vurdere å pålegge nettleverandørene å sende ut generelle advarsler til nettbrukere om at opplasting ikke er lov.

Som kjent er torrentsystemet lagt opp slik at du skal dele filene du laster ned, så dette er vanskelig å unngå.

Vil ikke overvåke
Samtidig står personvernet fast – du kan ikke overvåke folk. Det blir dermed ikke snakk om noen advarsler til enkeltpersoner eller noen form for masse-overvåking av fildelingskativitet.

Og nedlasting til eget bruk er det heller ikke snakk om å gjøre ulovlig.

Dermed vil nok amerikanerne fortsette å fekte med armene, være røde i toppen og skrike til ingen nytte mot de sveitsiske alpene.

 

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse