Annonse


Slik redder du bildene dine

Mac-brukere med fotointeresse (og dem er det mange av) vil trolig beklage at Apple nå drar ut pluggen til de kjente og kjære programmene iPhoto (som alle bruker) og Aperture (for entusiastene med litt større krav).

Mer integrasjon
Årsaken er i følge The Loop at det i neste versjon av OS X kommer en ny foto-app kalt Photos.

Denne er i det store og hele identisk med den tilsvarende appen i iOS 8, som allerede er annonsert. Og det er ikke overraskende at Apple vil ha enda bedre integrasjon mellom mobil, desktop og nettlagring.

Lover at det blir enkelt
Apple lover at det skal bli enkelt å flytte bildene over til det nye programmet.

Annonse
Det er heller ikke spesielt vanskelig i dag å få ut bildene og lagre dem ekstern, verken fra iPhoto eller Aperture.

Litt kronglete i Aperture
I iPhoto ligger bildene pent organisert i mapper på tradisjonelt vis, slik at du rett og slett kan dra dem over til en ny katalog eller en ekstern disk.

i Aperture er det litt mer kronglete. Her ligger bildene i én stor fil, i et proprietært format som ikke samarbeider med andre bildeprogrammer.

Sett nedre grense
Derfor må du eksportere bildene til det formatet du ønsker (originaler eller redigerte versjoner).

Det er smart å sette en nedre grense på størrelsen, slik at du ikke får med deg frimerke-versjonene (thumbnails) som lages av hvert eneste bilde (en god veiledning finner du HER).

Husk JPG-filer
Uansett er det alltid smart å sikkerhetskopiere bildene til en vanlig filstruktur med mapper for hvert år, hver måned og hver dato – eventuelt organisert etter ferier og anledninger i tillegg.

Husk også å lage jpg-kopier av RAW-filer, om du bruker dette. Siden RAW-formatet varierer med produsent og kameratype, er det ikke gitt at alle bildeprogrammer kan lese filene – verken nå eller i framtida.

Gode alternativer
Og om du er Aperture-bruker og ikke vil bruke Apples nye, integrerte og trolig nokså enkle løsning, finnes det alternativer.

Markedsstandarden er Adobes Lightroom, men det kan også være verd å se på Corel Aftershot Pro eller Phase Ones Capture One Pro.

Eller du kan rett og slett bruke gratis nettlagringstjenester som Googles Picasa eller Yahoos Flickr, som stadig får muligheter som gjør dem likere Aperture.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse