Annonse


– Fildelingskrigen er ikke over

Spotify, WiMP, Netflix og HBO.

Ikke nødvendig mer?
De fleste av oss synes vel knapt det er nødvendig å begå lovbrudd mer for å skaffe oss det vi trenger av musikk, film og TV-serier.

Samtidig ser det ut til at film- og platebransjen har roet seg litt i klappjakten på fildelerne. Selv om lovgrunnlaget nå er på plass, også i Norge, ser vi få saker mot fildelere i domstoler.

– Ikke vunnet
Faktisk har vi ikke sett en eneste en, om vi begrenser oss til private fildelere som ikke driver i stor skala og ikke tar med de som legger ut filmer før de har hatt première.

Annonse
Grunnleggeren av og den tidligere lederen i det svenske piratpartiet, Rickard Falkvinge, mener likevel at kampen langt fra er vunnet. Verken sett fra fildelernes eller rettighetshavernes side.

– Vanen har satt seg
– Det eneste som er tilfelle er at antallet mennesker som deler kultur og kunnskap ikke lenger vokser eksponentielt. Men dette er fordi vanen har satt seg. En tredel av unge mennesker i USA og Europa i dag deler kultur på tvers av opphavsrettsmonopolet, på daglig eller nesten daglig basis, skriver han i et innlegg på det britiske nettstedet Torrentfreak.com.

Falkvinge mener at et fenomen ikke kan vokse i det uendelige. Til slutt vil alle holde på med det. Det er der vi er nå, mener han.

– Nyt det før h.. bryter løs
Samtidig frykter han at musikk- og filmbransjen nå lader opp til ny kamp med mer skjulte midler.

– Opphavsrettsindustrien jobber fortsatt, men nå mer i det skjulte. Fildelingskrigen er langt fra over. Det er kanskje litt stille ved fronten akkurat nå. Nyt det, men forbered deg på det som kommer, skriver Falkvinge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse