Annonse


Alle Google-nyhetene på ett brett

Først og fremst: Som de fleste hadde ventet, ble en flunkende ny versjon av Android presentert, bare kalt «L». (Se flere bilder under denne artikkelen)

Bryter godteri-tradisjon
Om l-en står for Lollipop, Licorice eller Lemonhead skal være usagt, men alt tyder på at Google denne gangen bryter godteri-tradisjonen sin.

L skal lanseres allerede til høsten, og ble betegnet av Googles Android-teknologisjef Dave Burke som den største Android-lanseringen i historien.

Kraftig oppdatering
Det er først og fremst snakk om en kraftig visuell overhaling der Googles nye Material Design-standard er gjennomført over hele fjøla.

Annonse


På sikt skal alle Googles egne apper få det nye designet, men de starter med bare et utvalg av de folk bruker mest – som ringefunksjonen.

Tastaturet og hurtigmenyen har blitt oppdatert. I tillegg har «ikke forstyrr»-funksjonen fått flere muligheter.

For øvrig kan bare telefoner som i dag kan kjøre KitKat bruke det nye OS-et.

Runde ikoner
Det første man legger merke til er de runde ikonene som før var firkantede. OS-et har også et helt nytt Gmail-grensensitt innebygd, og det hele virker klart mer minimalistisk og – vi tør nesten ikke si det – iOS 7-aktig.

Men det er nok mer under panseret. For nøkkelordet her er integrasjon, noe vi så mye av senere i åpningsshowet.

Snakker med alle og alt
Android kan nå i enda større gad enn i dag snakke med TV-en din (som selvsagt må kjøre Android TV), bilen din, armbåndsuret ditt (forutsatt at det kjører Google Wear) og Chromebook (som nå faktisk skal kunne kjøre Android-apper).

Hvem har for eksempel ikke etterlyst at SMS-er og innkommende samtaler kommer opp på PC-skjermen når telefonen ligger i ryggsekken og er satt i stillemodus?

Sømløst mot TV
Fascinerende er det også hvordan alt på telefonen nå kan vises på TV, dersom denne har en Chromecast tilkoblet eller kjører Android TV OS-et.

Joda, det ligner nok Airplay (Apple-hatere får ha oss unnskyldt igjen), men det er mye mer enn det. Faktisk blir ikke bare bilder og lyd overført til eksterne skjermer. 

Systemet gir en langt større følelse av samsvar mellom det du ser og gjør på mobilen og det som skjer på TV-skjermen.

Tilpasset skjermen
Skal du for eksempel vise noen hvor en by eller et land ligger på Google Earth, får du en helt annen opplevelse av at TV og app går i ett enn med Apples system.

Viktigst er det at appene er tilpasset, slik at de kommer opp i fullskjerm. Noe som jo ikke er tilfelle om du bruker en iPhone mot en TV i «like skjermer»-modus. Bravo, Google!

Android for småting
Den andre store nyheten for oss vanlige brukere var to nye produkter i Wear-familien.

Android Wear er som kjent Googles operativsystem for små enheter du har på deg, slik som klokker og helse/trenings-dingser.

Samsung-uret
Selv om Samsung aldri så mye satser på sitt eget OS kalt Tizen, så har de nå laget en klokke for Google også. 

Gear Live heter den, og den er allerede mulig å forhåndsbestille i USA til 200 dollar (om lag 1227 kroner).

Den kommer imidlertid først i hyllene 7. juli.

Samsungs første Android Wear-klokke – Gear Live. (Ill.: Google)

Den koreanske rivalen LG er også klar med Wear-armbåndsur. G-klokka, som den heter, har blitt annonsert før. Også denne vil kunne forhåndsbestilles fra i dag, men det er uklart når den er klar til å skipes ut.

Mer enn mobil-forlengelse
Om du tror at disse klokkene bare er forlengere for mobilen din, må du tro om igjen. For Google har faktisk klart å få dem til å leve sitt eget liv, og det er svært mye du kan gjøre med dem.

Wear-systemet emulerer på mange måter storebor-Android, både i praktisk bruk og på utviklerfronten.

Bestilte pizza på 20 sekunder
Appene er enklere, javel. Men de gjør i mange tilfeller det samme som fullblods smarttelefoner. 

Spesielt ble vi fascinert av talestyringen, og demonstrasjonen av hvordan du kan bestille pizza i løpet av 20 sekunder fra klokka.

Snurrer rundt Chromecast
Også det nye TV-systemet er det verd å se nærmere på. Google kommer  med egen TV-boks , slik mange trodde i forkant (samt en spillboks, i samarbeid med Razer). 

Men det meste snurrer rundt Chromecast, den lille dingsen som kan puttes i HDMI-porten og som gjør enhver moderne TV til en Android-sentral.

Google-søk på filmer
Du kan for eksempel foreta Google-søk på alle filmene til en bestemt regissør eller skuespiller, og deretter få opp hele lista fra Play. Klar til å nytes.

  Siden Google er åpen på slikt, vil vi tro at også Netflix og kanskje også iTunes vil lage apper som gjør noe tilsvarende.

Sony og Philips er foreløpig samarbeidspartnere, og alle smart-TV-modellene fra disse vil kjøre Android fra høsten av. Trolig også her i Norge, etter det vi har hørt i hvert fra Philips.

Jobb-mobil og helse
Ellers kunne Google presentere en mobilløsning for næringslivet som skiller telefonen i en jobbdel og en privatdel.

De kom også med et svar på Apples HealtKit, kalt Google Fit.

<i>Oppdatert: 2/7-2014 kl. 08.57</i>

Annonse