Annonse


Overbeviste om at «han» er et menneske

Eugene Goostman later som «han» er en 13 år gammel gutt fra Ukraina.

I virkeligheten er «han» et avansert dataprogram.

Så avansert at selv ikke den krevende Turing-testen klarte å avsløre det i mer enn 67 prosent av tilfellene.

Spørsmål og svar
Testen, som opprinnelig ble laget av den britiske datapioneren Alan Turing for 65 år siden, er en spørsmål og svar-rutine som skal avsløre om maskiner virkelig tenker som et menneske.

Annonse


Eksperimentet som ble foretatt i ærverdige Royal Societys lokaler i London torsdag viste for første gang at dette er mulig.

Krever 30 prosent
Kriteriet for testen er at datamaskinen blir forvekslet med et menneske i 30 prosent av den tiden det tar å gjennomføre spørsmålstesten.

Blant spørsmålene er: «Kan du fortelle meg lengden på hans/hennes hår?», «Kan du skrive en sonette basert på Forth Bridge?», samt en rekke «La oss stille spørsmålet på en annen måte»-varianter som vanligvis politikere nok er bedre til å besvare enn roboter og datamaskiner.

Utvalgte medlemmer
Juryen besto blant annet av skuespilleren Robert Llewelynn og Lord Sharkey. Disse to var ikke tilfeldig valgt. Mens Llewelynn tidligere har spilt  robot i TV-serien Red Dwarf, var det Lord Sharkey som kjempet fram den endelige benådningen av Alan Turing, som ble straffet for sin homoseksualitet.

Maskinen Eugene klarte å overbevise 33 prosent av jurymedlemmene om at den var et menneske. Noe som gjorde at den til det første ikke-menneske i verden som består testen.

– Beviser ikke noe som helst
Det er imidlertid ikke alle som er like imponert over testen eller måten den blir framstilt på i pressemeldingen fra Reading University (se kommentar fra fatalicus under, og svar fra oss).

Techdirt.com er blant de som har kritiske bemerkninger. De påpeker blant annet at Eugene verken er en supermaskin eller en robot, at reglene i testen er blitt endret flere ganger (blant annet klarte et annet dataprogram i 2011 59 %) av og at én enkelt runde med spørsmål ikke er nok til å «bevise» noe som helst.

Kilde:
BBC

Annonse