Annonse


Bitcoin stiger igjen

I november i fjor passerte nettvalutaen Bitcoin 1000 dollar på markedsplassen Mt.Gox.

Skandale på børsen
Så startet nedturen.

Mt.Gox, som på det meste sto for rundt 70 prosent av Bitcoin-omsetningen, forsvant fra nettet i februar etter påstander om at 850 000 BitCoins hadde blitt «stjålet» (manipulert vekk) som ledd i en svindelaffære som skulle ha pågått i årevis. 200 000 av disse kom angivelig senere til rette.

Les også hvordan kjøpe kryptovaluta eller hvordan kjøpe Bitcoin

Annonse


Sterke beskyldninger
Beskyldningene mot Mt.Gox-sjefen Mark Karpeles haglet. Han ble kalt svindler og sjarlatan, og japanske myndigheter (Mt.-Gox holder til i Japan) åpnet etterforskning mot ham.

Karpeles ba om konkursbeskyttelse, og ble like etter innkalt til forhør i USA.

Falt som en stein
Siden Mt.Gox hadde hatt en toneangivende posisjon i Bitcoin-markedet, gikk skandalen hardt ut over den virtuelle valutaens troverdighet.

Den sank som en stein på de andre børsene der ute, og snart begynte andre «myntenheter» som Dogecoin, Litecoin og Ripple å overta.

Kan bli forbud
Det hele toppet seg da Newsweek fant den mediesky japaneren Satoshi Nakamoto, som de fleste mener (på tross av at han selv benekter det hardnakket) står bak Bitcoin-konseptet.

Samtidig signaliserte regjeringer i flere land at de ville innføre forbud mot Bitcoin. Thailand har allerede gjort det, og sterke politiske krefter i USA ønsker å gjøre det.

Nå verd 500 dollar
På tross av alt dette er Bitcoin nå igjen oppe på halvparten at verdien den hadde i storhetstiden.

Bitcoinwisdom.com følger utviklingen løpende, og her ligger i skrivende stund Bitcoin på et gjennomsnitt på rundt 500 dollar (om lag 2978 norske kroner) på børsene Bitstamp, BTC og Houbi.

Kunstig oppgang?
Det kan bety at Karpeles og Mt.Gox-skandalen på det nærmeste er glemt, og at Bitcoin igjen kan reise seg av asken som den viktigste nettvalutaen.

Flere hevder likevel at oppgangen er kunstig, og mest av alt skyldes at kreditorene vil ha et konkursbo med størst mulig verdi.