Annonse


Forbyr Windows 8 på statens maskiner

Kinesiske myndigheter forbyr nå installasjon av Windows 8 på nye, statlige PC-er.

Dette melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

XP-kutt årsaken
Ifølge byrået må heretter alle stasjonære og bærbare maskiner samt nettbrett inneholde andre operativsystemer enn det nyeste fra Microsoft.

Årsaken er kuriøst nok at Microsoft nylig valgte å tekke støtten for Windows XP, som brukes på et overveiende flertall av Kinas statlige PC-er.

Annonse


Like etter oppsto det et alvorlig hull i nettleseren Internet Explorer som først Microsoft ikke ville tette, men som de til slutt valgte å fikse likevel.

Vil unngå at det skjer igjen
– Den kinesiske regjeringen kan selvsagt ikke overse risikoen med å kjøre et OS uten garantert teknisk støtte. Derfor har de nå tatt grep for å hindre at vi blir konfrontert med en lignende pinlighet i framtida dersom vi fortsetter å kjøpe utenlandske OS-er.

Selv om det ikke sies direkte, ligger det i kortene at Kina ønsker å gå over på egenprodusert programvare.

Satser på hjemmeavlet
I Xinhua-meldingen nevnes de kinesiske Linux-variantene KylinOS og StartOS, selv om det innrømmes at disse ikke har slått nevneverdig an.

Regjeringens linje er imidlertid at de vil stimulere til bruk av hjemmeavlede produkter til statlig bruk, mens de vil de fortsatt vil tillate at privatpersoner bruker Windows, Mac OS og annen programvare fra utenlandske, kommersielle aktører.

Det er en kjent sak at Kina og USA beskylder hverandre (neppe uten gode grunner) for å drive dataspionasje.

Hevn for anklager?
I går ble det kjent at USA anklager Kina for militær hacking, og at de har tiltalt fem kinesiske offiserer i forbindelse med dette. Kina benekter på sin side anklagene.

Kappingen av Windows 8 kan være et skritt fra Kinas side for å sikre seg mot at amerikansk etterretning kikker dem i kortene. Og kanskje er det også et «takk for sist».

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse