Annonse


Pottesur Linux-bruker anmelder BankID

– Det er ikke rimelig at tjenester som er til for alle borgere nå er låst til kommersiell programvare som jeg må betale for.

– Blir utelukket
Det skriver en Linux-bruker i den svenske byen Karlskrona i en anmeldelse han har levert til den svenske Justisombudsmannen.

Linux-brukeren har ifølge Computer Sweden anmeldt både selskapet som står bak BankID i Sverige (Finansiell ID-Teknik), Skatteetaten og Folketrygden for å ha utelukket ham fra å bruke helt grunnlegende samfunnstjenester.

Brukes til «alt»
I likhet med i Norge bruker svenske BankID til nær sagt alt som gjelder viktige samfunnstjenester, fra private nettbanker til offentlige tjenester som skatt og byggesøknader.

Annonse


Mange trodde kanskje det var aprilsnarr da de 1. april våknet opp til meldingen om at BankID i Sverige ikke lenger vil støtte Ubuntu og andre Linux-distribusjoner.

For få brukere
Men om kort tid vil bare Windows og Mac OS X bli støttet når det gjelder bærbare og stasjonære datamaskiner. Skatteetaten har imidlertid gitt Linux-brukerne en nådetid fram til høsten.

Årsaken er at det er altfor få Linux-brukere til å fortsette å støtte denne plattformen. Av de til sammen 7,3 millioner BankID-brukerne i Sverige bruker ifølge Finansiell ID-Teknik bare rundt 5000 Linux.

– Bruk mobil isteden
BankID anbefaler disse brukerne å bruke mobil isteden, siden BankID her støttes på alle plattformer.

Dette mener Karlskrona-mannen ikke er nok. BankID er noe alle må ha, og ifølge mannen bør også de som velger gratis løsninger på sin PC kunne bruke systemet.

Gjelder ikke Norge
På grunn av tekniske forskjeller lar den svenske og norske BankID-løsningen seg ikke sammenligne direkte.

Men det er ingenting som tyder på at vi i Norge vil oppleve noe lignende som svenskene.

Vi støtter «dataminoriteter» med BanKID 2.0. Eneste krav er at du har nettleser, skriver BankIDs kommunikasjonssjef Hege Steinsland i en e-post til ITavisen.

Java-trøbbel
I Norge har BankID først og fremst hatt problemer med Java-plattformen, som man nå er på vei vekk fra.

Java har hatt store utfordringer rent sikkerhetsmessig, noe som toppet seg i januar i fjor da både banker og myndigheter gikk ut og ba norske nettbankbrukere la være å bruke Java.

 

Annonse