Annonse


Hvor er du egentlig fra?

Historisk sett er de færreste av oss opprinnelig fra det stedet vi lever nå. Ikke en gang fra landet vi lever i, for flere ganger gjennom historien har det vært store folkevandringer.

Nå kan du selv finne ut med stor nøyaktighet hvor du stammer fra,

Folkegeografi
Forskere ved Sheffield-universitetet i Storbritannia har utviklet et system de kaller GPS – Geographic Population Structure.

Bokstavkombinasjonen er ikke tilfeldig valgt. Som GPS  i betydningen «Global Positioning System» gjør DNA-GPS det mulig å finne fram i geografien.

Annonse
100 000 profiler
Men her dreier det seg altså om å kombinere fysiske steder med genetisk opphav.

Ved hjelp av de 100 000 DNA-profiler som de så langt sitter på kan forskerne med ganske stor nøyaktighet bestemme hvem som stammer fra hvor.

Sammenligner
Og om du sender dem din egen profil, kan de ved å sammenligne denne med materialet de allerede sitter på bestemme med stor grad av sikkerhet hvor du opprinnelig kommer fra.

Eller rettere sagt dine forfedre for tusenvis av år siden.

Bare å sende inn
Med mindre du har vært innom et politikammer (og da ikke som vanlig, lovlydig borger…) eller har fått fastlegen til å lage en DNA-profil som viser hva du mest sannsynlig kommer til å dø av (slikt gjør noe med humøret…), så  ligger neppe DNA-profilen din på en minnepinne i skuffen.

Men det kan du gjøre noe med. Det er bare å bestille det nødvendige utstyret og sende inn blodprøven sammen med ca. 600 kroner til 23andme, ancestry.com, så får du det du trenger (de har for øvrig sluttet med helseprofiler, etter at det amerikanske helsedepartementet nedla forbud mot slikt).

Last opp
Deretter laster du opp dine DNA-data til Prosapia Genetics for å få vite hvor slekta di kom fra.

Her forklarer forskerne selv hvordan det foregår:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse