Annonse


Her er Nokias nettbrett-hemmelighet fra 2001

Det nesten forhistoriske nettbrettet fra Nokia ble dumpet etter produksjon av 1000 enheter.

Lenge før iPad
Det er kanskje lett å humre av produktet, og lett forstå hvorfor Nokia aldri tok seg bryet med å lansere den i 2014, men den gang var dette en stor milepæl.

Finnene forsket altså på denne produktgruppen allerede i 2001 – altså ni år før Apple introduserte iPad, og for alvor gjorde produktsegmentet levedyktig.

Det er finske Digitoday som avslører den til nå godt bevarte hemmeligheten, med tittelen «Nokias skitne hemmelighet».

Annonse


– Et vidunderlig konsept
– Nettbrettet gikk faktisk inn i produksjonsfasen. Ordren om å stoppe produksjonen kom ikke tidligere, forklarer Esko Yliruusi som var med på å skape brettet.

Ifølge Yliruusi var ikke tiden moden for et slikt produkt. Det var i hvert fall meldingen som kom tilbake fra fokusgruppene.

– Det var et vidunderlig konsept, men ikke noe forbrukerne var klare for.

Ikke det peneste designet
Brettet, Nokia 510, har et design vi kjenner igjen fra en annen flopp som i motsetning til dette brettet faktisk nådde butikkhyllene, nemlig Nokia N-Gage fra 2003.

Selv om skjermen er berøringsvennlig, var den også utstyrt med mange knapper på sidene, akkurat som den portable spillkonsollen som kom noen år senere.

De fleste enhetene ble ødelagt, men teamet bak fikk med seg en hjem hver. Man anslår at det i dag finnes 130 stykker igjen i verden.

Topp-spesifikasjoner den gang
Nokia har ingenting å skamme seg over, for i 2001 hadde dette nettbrettet helt topp-moderne maskinvare med epost, kalender, Opera-nettleser og en notisblokk:

* OS: Epoc (tidlig Symbian)
* Berøringsskjerm med stylus-støtte
​* Minne: 32 Mt sdram + 32 Mt flash
* 10″ LCD – 800 x 600
* Vekt: 1,8 kg
* 4 timer batterilevetid
* USB, PS/2 og hodetelefoninngang
* 802.11b WiFi
 

Kilde:
Digitoday

Annonse