Annonse


Hvorfor skal dette være forbudt?

I Norge har vi etter hvert vent oss til at programmene fra NRK (gratis) og TV2 (Sumo, fra 100 kroner måneden) ligger klare på nettet om du vil se dem igjen.

Åpent TV
Gratistilbudet fra NRK gjelder altså ordinære TV-programmer som nyhetssendinger, reportasjer og debatt, ikke TV-serier og filmer som er innkjøpt (de egenproduserte kan ligge der).

I USA bruker mange Aereo, en tjeneste som tar opp åpne TV-sendinger på brukernes forespørsel og strømmer dem tilbake til dem via nettskyen.

– Har ikke rettigheter
Dette liker TV-selskapene dårlig, selv om det dreier seg om materiale de i utgangspunktet tilbyr gratis for alle som har et TV-apparat og en antenne.

Annonse
Derfor har CBS, Fox, ABC og NBC med flere gått til rettssak mot Aereo, som de mener ikke har rett til å distribuere programmene deres.

Oppe i dag
Saken har gått helt til amerikansk Høyestrett, der landets øverste dommere skal behandle saken i dag.

Ordet «distribuere» er for øvrig det springende punkt her. For Aereo gjør opptak av programmer (noe som er lovlig). Deretter lar de brukerne få se disse opptakene på 1/1-basis (noe som heller ikke er ulovlig).

– «Ordmagi»
TV-selskapene beskriver på sin side disse argumentene som «ordmagi» og mener de har en selvsagt sak om brudd på opphavsrett.

De juridiske forhåndstipsene i saken er sterkt sprikende, og ifølge Wall Street Journal har TV-selskapene en «Plan B» klar om de skulle tape saken.

– Viktig prinsipp
Nettrettighetsforkjempere mener på sin side at dette er en viktig prinsippsak.

Dersom TV-selskapene vinner, vil det legge sterke begrensinger på hva privatpersoner kan bruke nettskyen til, hevder de.

Kilder:
Gizmodo
Time
CNet
The Guardian
Wall Street Journal (krever abonnement)

 

 

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse