Annonse


Slik er den nye Windows Phone-opplevelsen

Det er så mange viktige og store forbedringer i Windows Phone 8.1, at de kunne ha kalt den Windows Phone 9.0, eller i hvert fall 8.5, uten å være uærlige på noen måte.

Men med samme versjonsnummer som nyeste Windows, faller brikkene lettere på plass markedsføringsmessig.

Alle bilder: Trond Bie/ITavisen.no.

Dette er nytt
Nå er mobil-OS-et fra Microsoft i samme liga som iOS og Android hva angår brukeropplevelsen av grensesnittet, om ikke like gode på app-utvalg og mobil-maskinvare.

Annonse
Heldigvis støtter 8.1 1080p-paneler og opp til 6 tommer store skjermer, så det er ikke lenger opp til Microsoft, men samarbeidspartnere, og gjøre jobben sin. Gjør de jobben på en god måte, er det ingen grunn til at Windows Phone 8.1 ikke fortjener å kapre den vanskelige, men viktige, tredjeplassen bak Android og iOS.

Windows Phone 8.1 kan hente låsbakgrunner fra en rekke nett-kilder for deg automatisk:

For det er fortsatt hull i app-butikken til Redmonds mobil-øko-system, et hull som ikke er helt fylt igjen med lanseringen av 8.1, men det er ikke dette denne artikkelen i hovedsak skal handle om – vi skal fortelle deg hva som er nytt, og hva vi synes om endringene.

De viktigste forbedringene i 8.1 er:

* Cortana beta personlig assistent (kun engelsk – sett region og språk til amerikansk).
* Nytt tastatur (kun engelsk – sett region og tastatur til amerikansk).
* Varsel-meny som dras ned fra toppen av skjermen (som på iOS og Android).
* Lås-skjermen kan personifiseres av mobil-produsentene.
* Bakgrunnsbilder på startmenyen.
* Universal Apps.
* Internet Explorer 11.
* WiFi Sense kobler deg automatisk på nett.
* Datasense gir diskoversikt, og kan flytte data fra internminnet til SD-kort.
* Tema- og passord-synkronisering mot Windows 8.1.
* SkyDrive er nå OneDrive.
* Kjappere system-animasjoner.
* Ny Skype.
* Støtte for fire-kjerner-CPU-er.
* Støtte for 1080p-paneler (opp til 6″).
​* Driving Mode.
* En ekstra rad Live Tiles for store paneler.
* Bedre Twitter-integrasjon mot kontakt-hubben.

Les også: Har du en Windows Phone 8.0-mobil kan du oppgradere til 8.1 nå.

Startskjermen på en 6″:

Testmobil
Vi testet OS-et på en Nokia Lumia 1320, en 6″ stor phablet med litt under midt-på-treet-spesifkasjoner og et 720-panel: 1 GB RAM og Snapdragon 400.

Det merkes at denne mobilen har lite minne, for selv om 8.1 er en fin oppgradering, kan den likevel ikke trylle når det kommer til multitasking på maskinvare som dette.

Det tar tid å tine apper som ikke har vært brukt på noen minutter (Spotify er spesielt plagsomt). Ei heller er OS-et smart nok til å la være å låse Spotify når den laster ned album – dermed stopper nedlastingen opp. Veldig plagsomt. Vi håper på en oppdatering.

Delingsalternativer og andre innstillinger i IE 11.

Det er gjort forbedringer med multitasking-menyen: Nå kan du dra en app ned for å lukke den, eller fryse den ned i minnet ved å trykke tilbake. Dette skjer nå automatisk.

Hva som fortsatt ikke skjer automatisk er oppdateringer av Live Tiles – Facebook f.eks., står med denne samme Live Tilen som dagen før, selv om vi startet appen en gang til for å tvinge frem en ny flis.

Det handler fortsatt om dynamiske flisene, men de oppdaterer seg hyppigere enn tidligere (og helt sikkert smartere bare appene blir oppdatert også):

Dette har plaget oss i foregående versjoner også, men vi håper på at alle apper oppdateres til å støtte 8.1, og at 8.1 klarer å oppdatere flisene uten å måtte gå inn i appen. Da er jo liksom hele poenget borte.

Cortana
Cortana er Microsofts svar på Apples Siri, med en liten dæsj Google Now. Har du brukt Siri, har du brukt Cortana… nesten. For selv om Cortana i hovedsak fungerer på samme måte, er den litt smartere og kjappere. Du henter opp Cortana ved å holde inne søke-knappen.

Velg systemfarge og bakgrunnsbilde (lokalt, eller fra en rekke utvalgte nett-kilder).

Cortana er som Siri kun tilgjengelig på amerikansk, og derfor er heller ikke tjenesten oppdatert for norske forhold.

Varselsententeret gir tilgang til det du trenger kjapp tilgang til:

Du vil med en gang legge merke til at det er en meny å finne oppe i høyre hjørne. Foruten å gi deg en oversikt over været, og de viktigste nyhetene, kan du hjelpe henne å lære deg å kjenne ved å legge til steder som er viktig for deg, og hva som interesserer seg.

Og, ved å logge inn på Facebook-kontoen din, blir tjenesten enda mer personlig.

Det er også en hel rekke andre funksjoner:

* Remind me
* Quiet hours
* Inner circle
* Music searches

Konklusjon
Det er ingenting med selve kjerneopplevelsen i Windows Phone 8.1 som får oss til å tenke oss om to ganger ved innkjøp av en mobil med nye Windows Phone. Det er app-utvalget det står på, egentlig.

8.1 kjører silkemykt på maskinvare med relativt begrenset ytelse sammenlignet med Android-mobilene med Snapdragon 801.

Internet Explorer 11 gir masse rom til det viktigste, nemlig innholdet. Dessuten er den svært kjapp, selv på en mobil med 1 GB RAM og Snapdragon 400 (Snapdragon 800 og 801 er standard på dagens Android-toppmodeller).

Likte du flyten i Windows Phone 7.5 og 8.0, vil du elske 8.1. Ikke minst er Internet Explorer 11 en sann fryd på en 6″-panel med null etterslep, og veldig behagelig pinch-to-zoom-funksjonalitet som ikke rykker og napper som på Android. Man trenger ikke 2,3 Ghz, fire kjerner og 3 GB RAM.

Der det butter litt opp er fortsatt app-utvalget, en rotete app-butikk (med alt for mange ikke-offisielle versjoner av kjente apper), og for få kraftige mobiler å velge i. Vi får håpe tiden leger disse sårene.

Velg en ny bakgrunn, og startskjermen blir som ny igjen:

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det er endel flere innstillinger. Kanskje bør Microsoft begynne å dele disse inn i grupper på en annen måte. Det er litt for lett å miste oversikten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse