Annonse


– Overvåker vanlige folks sex-vaner

I går vitnet Edward Snowden foran Europarådet i Strasbourg, der Torbjørn Jagland er generalsekretær.

Blekner i forhold
Europarådet har ikke noe med EU å gjøre. Like fullt var det en snodig tilfeldighet at Snowden forklarte seg via videolink fra Moskva omtrent samtidig med at EU-domstolen avgjorte at det omstridte Datalagringdirektivet (DLD) er ugyldig.

Den mest bitende DLD-kritikk blekner imidlertid når Snowden forteller hva NSA holder på med i hans tidligere hjemland (Snowdens pass ble inndratt nærmest umiddelbart etter at de første avsløringene hans ble kjent) og i resten av verden.

Overvåker menneskerettsorganisasjoner
Blant annet kunne Snowden avsløre at NSA har overvåket prominente menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch (HRW).

Annonse


– NSA har drevet målrettet overvåking mot enten ledere eller medlemmer av staben i sivile og ikke-statlige organisasjoner – også innenfor USAs grenser, sa han.

Helt uskyldige borgere
På spørsmål om dette også gjaldt Amnesty og HRW, svarte han bekreftende.

Han kunne også fortelle at NSA overvåker helt uskyldige EU-borgere, og at denne overvåkingen innebærer reisemønster, hvilke filer som blir lastet ned og hvilke nettsteder som besøkes.

Religion, sex og kjøp
Disse dataene blir ifølge Snowden systematisert, slik at man får en ganske god oversikt over enkeltmenneskers religiøse tro, seksuelle preferanser, politiske synspunkter og kjøpevaner.

Snowden kunne imidlertid berolige forsamlingen med at NSA ikke har planer om å for eksempel kartlegge verdens homoseksuelle med tanke på å samle dem sammen og kjøre dem til konsentrasjonsleire.

– Allerede på plass
Men han advarte mot at en infrastruktur som kan åpne for et slikt skrekkscenario nå faktisk er på plass og tilgjengelig for myndighetene.

Du kan se hele høringen HER (OBS! Videostrømmen er til tider ustabil)

Kilde:
The Guardian

Annonse