Annonse


– Google gjør jobben for oss

Det er ingen hemmelighet at nyheter innen IT, teknologi, spill og digital moro ofte stammer fra utenlandske kilder.

Stadig bedre
Samtidig blir 
Googles oversettelsessystem Google Translate stadig bedre. Ikke minst skyldes dette et økende antall norske brukere som bidrar med språklige forbedringer.

Kvaliteten på oversettelsene er så god at ITavisen nå kan overlate en stor del av jobben til Google. 

– Får noe tilbake
– Google har i mange år snyltet på norske medier ved å selge annonser på søkeresultatene. ITavisen vil gå foran med å vise hvordan Google kan gi oss noe tilbake i form av spart arbeidsinnsats, sier redaktør Tore Neset i ITavisen.

Annonse
Neset mener at arbeidstimene ITavisen sparer ved å bruke Google Translate direkte kan brukes bedre andre steder, for eksempel i kommentarfeltet.

– Mange har etterlyst bedre moderering av debattene. Dette vil vi nå få tid til å sette fullt fokus på, sier Neset.

Utvikler nytt system
Å oversette hele artikler direkte ville trolig skape problemer med rettighetshavere og dessuten ikke gi noe helhetlig nyhetsbilde.

Derfor har ITavisen i samarbeid med Db MediaLab utviklet et eget system som kombinerer oversettelser med utvalg fra flere kilder, og som passer nøye på å ikke overskride sitatretten.

– Tar tid å perfeksjonere
– Vi er i ferd med å sjøsette et helt nytt system som gjør at ITavisen nærmest kan gå på autopilot, sier webmaster Wakas Mir i Db Medialab til ITavisen.

Mir understreker imidlertid at det nok er smartest å ha bemanning i ITavisen også etter at det ferdige systemet er på plass.

– Det tar tid å perfeksjonere et slikt system, og vi kan ikke regne med at det går helt knirkefritt fra første dag, sier Mir.

– Bare begynnelsen
I måneden som gikk ble verdens første auto-genererte avisartikkel publisert i den amerikanske storavisen Los Angeles Times.

Ved hjelp av opplysninger fra USAs geologiske institutt og en smart data-algoritme kunne avisa på tre minutter publisere en fullt ferdig artikkel om jordskjelvet i California, helt uberørt av journalister.

– Vi er stolte over at ITavisen er først med en slik løsning i Norge, sier Tore Neset.

 

 

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse